Волво Клуб - България
S60 II - Printable Version

+- Волво Клуб - България (https://volvoclub-bg.com/forum)
+-- Forum: Общ технически форум (https://volvoclub-bg.com/forum/forumdisplay.php?fid=7)
+--- Forum: Газ (https://volvoclub-bg.com/forum/forumdisplay.php?fid=42)
+--- Thread: S60 II (/showthread.php?tid=24282)



S60 II - lineavincero - 08-21-2017

Имам питане , дали може да се постави газова уредба на двигателите 2.0Т(203кс) и 2.0Т5(245кс) .Става въпрос за моделите 2010 и 2011 или те са с директно впръскване .Благодаря предварително.


RE: S60 II - vava - 08-08-2019

и аз се интересувам за газефициране на Volvo S60 T5 250 кс. Има ли нещо по специфично при този мотор 
 



RE: S60 II - Leper - 08-09-2019

Здравейте,
от тези години, не са с директно впръскване (поне за 5-аците съм сигурен) и няма грижи със газифицирането... можете да прочетете тази тема, въпреки че е за R-ка 300коня от предишното поколение, но важи и за тези години.
http://volvoclub-bg.com/forum/showthread.php?tid=22298 , аз също най-вероятно в скоро време ще газифицирам моята, но много ме е яд на това поколение, че багажниците са по-малки и няма място за резервна гума (където да се сложи една бутилка газ).
Цитирам най-важното от темата на колегата:
"Сега малко продължение по темата. Пропускаме подбор на изпарител, инжектори, компютри, разпробиване и настройки. Тези двигатели, както и 2.5Т и Т5 имат датчик за налягане на горивото. И бензиновата помпа е с електронно управление, т.е налягането в горивната система може да се променя в зависимост от натоварването. Какво се получава при преминаване на газ? В следствие на нагряването на бензиновата рейка, налягането в нея се повишава постепенно. Съответно бензиновото ECU започва да намаля времената за впръскване пропорционално на повишаване на налягането. Но пък Л-контролът регистрира обедняване на смесите и вкарва корекция за обогатяване. В един момент възможните корекции стигат максимално възможно заложеното - 25% дълговременна и 25% кратковременна. А времената продължават да намаляват. Съответно се записва грешка "бедна смес", двигателят забива, а при превишаване на определена стойност на налягането - грешка "прекалено голямо налягане на горивото". Проблемът не може да се реши с обикновен (статичен) емулатор на датчик за налягане, защото веднага се регистрира грешка "повреда на датчик..." и пак минаваме в авариен режим. Единственото решение е адаптивен емулатор. При мен със FPE-A на STAG се получиха нещата от раз, но може да има и друго решение. А.Е.В. също предлагат такива емулатори, но там мисля, че се иска и програмиране. И изпарителят е проблем. Трябва да е поне за 350 к.с., за да може да поеме натоварването при ускорение. В момента съм с КМЕ GOLD, който държи налягане, но температурата почва да пада при мачкане на педала. За Т5 това ще е идеалният изпарител, но за R-ката ще трябва да го сменя с KME TWIN. Или да си направя предварителен подгрев на газта, подчертавам думичката предварителен. По подобие на руските ГИГ. Но това - на есен. За летните месеци този изпарител трябва да работи повече от добре. "