The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined array key 0 - Line: 1640 - File: showthread.php PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php 1640 errorHandler->error_callback
/showthread.php 915 buildtree
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Тайна кулинария

#1
Освен че горивата и храните на световния пазар поскъпват главоломно Confusedhock: , в дома на средностатистическия българин настъпва ужас и смут при въпроса на жената, рожба на патриархалното общество: какво да сготвя.
И мъжът, рожба на ориенталското разбиране за тиранин, отговаря: ми де да знам.
Де да знам, обаче като се върне от работа, ако жената не е познала какво му се яде...

Какво имам предвид.
Като изключим Ути и Иван Звездев, чийто рецепти са доста шантави (и често скъпо струващи), средностатистическото българско семейство зацикля на тема готвене не по-късно от третия месец от съвместното пребиваване (като приемем че първоначалният период от луд секс, кръчми и купони се изчерпва към края на втория месец).

Вариантът всяка вечер боб, пък утре за разнообразие кюфтета омръзва бързо, а и с нашата заетост човек се сеща за вечеря, като отключва входната врата, да ама детето трябва и да обядва, например.

Да се върнем на първоначалната идея.
Човек има нужда от идея за манджане почти всеки ден, освен когато знае много добре какво иска мнооооого.
И ето тук предлагам аз да споделим едни такива идейки, които да помогнат на изпадналия в беда (и умрел от глад).

Дето се вика "Готварската книга на Клуба".

Моят скромен пръв принос - рецептата е проста, но за мен - вкусна.

Пържени тиквички.

Много обичам тиквички. И кюфтета също, но сега говорим за тиквички.
Едва ли една съвременна домакиня ще срещне трудности в приготвянето на тиквичките, но за клубарите, които се прибират вкъщи преди жената, пак, пролетно време това си е един полезен съвет (ако обичат тиквички).

Точка първа. Сдобийте се от най-близкия магазин с достатъчно количество бира (в моя случай днес - с шест, като си имах и едничка вече в хладилника). Първата отива още докато намислите какво ще готвите.

Тиквичките стават най-бързо като ги белите и режете на кръгчета в движение. Т.е. режете две тиквички и, докато ги пържите, режете следващите две. Междувременно имате малко време и да сипете киселото мляко в съда за съхранение, да резнете известно количество копър и чесън. Т.е. между обръщането и ваденето едвам сколасвате да приготвите следващата порция за пържене, както и малко от останалите продукти за сместа. Но така е по-вкусно - нещата се омесват постепенно и престояват по-дълго заедно.
Споменах ли, че Не трябва да ползвате брашно? То прегаря много бързо, поради което лъже че тиквичките са изпържени, а и аз лично след третия път установих (когато забравих за брашното), че са по-вкусни без него.
Някъде към третата бира сме насмогнали с процедурите и вадим първите тиквички от тигана и ги пльосваме една по една в сместа мляко-чесън-копър-и-сол. Тиквичките обичаткисело мляко, обожават чесън и не могат без копър. Единственото, с което можем да прекалим е солта... до степен дори и сбира да не влизат...
Забравих да кажа, че най-бързо се пържат тиквички в голям тиган - слагате по много едновременно - на два тура и сме готови. Но е важно тиквичките да плуват в мазнината, поради което като превиших половин литър олио в тигана и ми прилоша, сви ме сърцето, а портфейла само изстена. Но доказваме воинските умения от първата обелка до финалния акорд в йенската тенджера (там слагаме всичко) в рамките на 30 до 45 минути и то с порции, след които има допълнително и остава и за утре.
Казах ли кога се вадят тиквичките? По принцип като замирише на изпържени тиквички Wink. Вторият белег е ако доближат силно кафявия цвят и то преди да ги обърнете. В идеалния случай са много вкусни и преди силно-кафявата фаза и то след обръщането.
Трябва да се отцеждат при пресипване от тигана. Иначе искат повече кисело мляко и повече олио...
И са най-вкусни охладени.

Казах ли че, ако някой продукт липсва, това е особено удобен повод да изтичате за още бира и още нещо между обръщанията?

Да видя после кога ще дадете на жените да правят тивички някога...

Но на рецептата:
На Седмата бира, сядаме да облекчим кръста и най-накрая да опитаме кулинарната феерия, която току-що сътворихме. А жената я омита и без бира.

Предполагам не съм оригинален с тази древна пролетна рецепта, ама много обичам тиквички, толкова много, че съм съгласен сам да ги пържа!

Наздраве! и да са ви сладки!
945 Polar 1997
2.0 Turbo B200FT
1986 cc
4 cylinders, 8 valves
Compression ratio: 8.5:1
114 kW (155 PS) @ 5600 RPM
230 Nm @ 3600 RPM
M90 manual gearbox
Reply



Messages In This Thread

Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)