The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Предимства на пълноприводно задвижване

#1
Привет колеги,
Ползвам V70 2,5 TDI което вече 8 години служи вярно и почти без проблеми. Решил съм да го подновя, като възможностите ми стигат за следващата генерация - 2000 до 2005.
Искам да се допитам до Вас относно реалните предимства на 4х4 схемата в ежедневната експлоатация. За по-доброто поведение през зимата съм сигурен, но и до сега не сме имали проблеми в снега и само с предно. И тъй като системата не е с постоянно двойно задвижване (като субару, ауди и др.) се чудя до колко се усеща някаква разлика в движението и стабилността в сравнение с предното предаване? Ако съм разбрал правилно, задното предаване сработва при превъртане на предно колело. Тогава при движение по сух път и при нормално потегляне не би имало разлика с предното. Аз не мисля да я вкарвам в горите и полята и затова ще ми е интересно вашето мнение, доколко предимствата са повече от наличието на още една камара агрегати, по-висок разход, тегло и по-висока цена на XC в сравнение с V модела. Предполагам, че има и хора които са карали и двата варианта и ще имат директен поглед.
Благодаря предварително!
Волво В70 2.5 ТДИ 1997
Reply

#2
4х4 е постоянно зацепено в съотношение преден/заден мост 90:10 и при нужда предава въртящ момент на задния мост.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=RxpbI0ABpoI">https://www.youtube.com/watch?v=RxpbI0ABpoI</a><!-- m -->
VOLVO XC90 D5 200hp
VOLVO XC90 D5 185hp
VOLVO XC60 D5 205hp
Reply

#3
Аз се кефя много на моето ХЦ70 зимата, но имам едно наум при спиране с кола 2 тона, както и в завой. Реално със старата бракма (пежо 307) спусках много по-спокойно, щото беше много лека. При катерене Халдекса си е супер. Бая съм я пробвал моята и съм очарован какво може.
Reply

#4
Това видео го изгледах, като и доста други, подобни, рекламни. Тук https://sites.google.com/site/awdand4wd/ доста разбираемо са обяснени различните схеми за пълноприводно задвижване (халдекса е долу в ляво).
Някъде срешнах, че превъртанто от 15 - 20 градуса за да се предаде въртящ момент на задния мост го изчисляват на около 6 инча или около 15 см. Та питането ми е къде при не оф роуд и не зимни условия ще може да се срешнат тези 15 см пребуксуване на предно колело за да се завърти задно?
Вие, забелязвали ли сте по-различно от предно завижване поведение на сух/мокър път?
Волво В70 2.5 ТДИ 1997
Reply

#5
Със сигурност 4х4 задвижване има по-голяма стартова и въобще задвижваща скорост от само предно предаване, особено при автомобили с по-голяма мощност.
Много пъти ми се е случвало, дори и на сухо, кола с предно предаване да превърти гуми. Макар че не съм екстремен водач. Ако е натоварен багажника и предницата е леко повдигната, още по-изразено...
Като сигурност 4х4 не е само за сняг. Сцеплението е в пъти по-добро. А че малко се вдигал разхода, не е от значение.
Ако всяко колело е задвижващо, вероятността от поднасяне също се намалява. На лед със сигурност няма значение, но при всяко друго положение е плюс.
Лично аз, задължително бих избрал 4х4, ако зависи от мен.
Относно обслужването - да по-скъпо е, но ако е поддържана колата, вероятността от проблеми е като на всеки друг детайл по автомобила.
TO DARE IS TO DO

Volvo XC90, D5 240 hp, R-Design, Polestar, 04.2017
Volvo 960, 2.9i 204 hp, GLE, AT, 10.1992
Reply

#6
Колеги, само да вметна че Волво 4х4 реално няма. Вискозния съеденител 1998 - 2000 може би донякъде определя колата като 4х4, защото е постоянно зацепен. Близо 15 години всички волва са AWD, което не е 4х4.
AWD - всички колелета са движещи, но не постоянно зацепени. Принципно се използват само предните, а когато има нужда се подава усилие и към задните. Халдекса е съединителя, а не диференциала, който е след Халдекса. Всичко е автоматизирано (за съжаление. Много ми се иска ръчно включване на Халдекса, но няма). При W (winter) режима колата става 4х4, но се ползва само за да се измъкне колата от кал, сняг, лед.
4х4 - всички колелета са постоянно зацепени без значение. Субару например. Както и някое друго недоразумение произведено от Тойота или Хонда.

Quote:И тъй като системата не е с постоянно двойно задвижване (като субару, ауди и др.) се чудя до колко се усеща някаква разлика в движението и стабилността в сравнение с предното предаване?

Колата затова има DSTC (Dinamic Stability Traction Control), което в Европа мисля че се нарича с друго име, но е едно и също. Благодарение на което колата е доста стабилна. Пробвал съм без да искам и върши добра работа, особено при поднасяне.
I am not suffering from panic attacks, I enjoy them.
Reply

#7
Тази преведена статия намерих като сравнение на поведението на Haldex и Torsen системите при един и същ модел автомобил. Само за моята ситуация не е много адекватна, защото това е най-новата генерация Халдекс кояте е много далеч технологично пт първата версия, кояте е в XC-70 около 2000 година.


http://auto.lenta.ru/articles/2009/03/26/audis/

Torsen vs. Haldex
(свободен превод от руски, със съкращения)
"Торсен" срещу "Халдекс"… колко спорове са водени в интернет-форумите в опит да се убедим един друг за това, кое задвижване 4 х 4 е по-добро? На Audi или BMW? У Subaru или Mitsubishi? "Халдекс" или "Торсен"?
В крайна сметка към петата или десетата страница, като ни заболят пръстите, целият спор обикновено приключва с въпроса дали по-добра е обикновената механика или модерната електроника? Ние сами решихме да проверим този въпрос и помолихме "Ауди" да ни дадат две купета 4 х 4 - Audi TTS с електрохидравличен "Халдекс" и Audi A5 3.2 с "Торсен". Двете купета са с автоматични скоростни кутии.
Веднага правим уговорката, че не си поставяме задача да определим кой от двата привода е по-добър. Искаме само да разберем какви са особеностите при управление на автомобил с едната или с другата трансмисия. Но преди да пристъпим към реалните тестове, нека първо да си изясним по какво се различават двете системи на задвижване 4 х 4, използвани на автомобилите "Ауди".

Torsen
Постоянното задвижване "Торсен" – това е истинската икона на Audi. През 2006 г. всеки трети автомобил на тази марка, слизащ от конвейера, е оборудван с трансписия 4 х 4! Обаче диференциалът Torsen се е появил на немските автомобили съвсем не изведнъж…
Историята на автомобилите „куатро” от Инголщад започва през 1981 г., когато започва производството на купе Audi Quattro с постоянно задвижване на четирите колела и твърдо блокируеми централен и заден диференциали. Блокирането на диференциалалите се правело ръчно, а самата трансмисия е била предназначена, на пъро място за преодоляване на труднопроходими участъци. Конструкцията малко се е отличавала от пълноприводното задвижване на джиповете от онова време и затова нямала никакво отношение към спортния стил на шофиране, напротив, автомобилът с блокирани диференциали завивал много трудно. Освен това много шофьори забравяли да изключат блокировката при пътуване по асфалт, което завършвало с разрушаване на диференциалите.
Затова след няколко години на автомобилите Audi за пръв път се появява диференциал с повишено триене Torsen, разработен от американската фирма Gleason Сorp. Принципът на работа се обяснява в неговото наименование от английските думи Torque (въртящ момент) и Sensing (чувствителност), което заедно означава "чувствителен към момента". Тоест, Torsen реагира не на разликата в скоростта на въртене на предните и задните колела, както повечето други трансмисии, а на разликата във въртящия момент върху тях. Или казано по друг начин – на разликата в сцеплението на предните и задни колела с пътното покритие.
Още една особеност на Торсен – той не се опитва да изравни скоростта на въртене на колелата в случай на пробуксуване, а само пренасочва въртящият момент от двигателя към тези колела, които имат по-добро сцепление с пътя. И това се прави без никаква електроника – чиста механика.
До 2006 г. Torsen разпределя въртящият момент в пропорция 50 : 50 между предните и задните колела и можел да прехвърля към всяка от осите до 75 % от въртящия момент на двигателя. Обаче поради конструктивните особености на автомобилите Audi с надлъжно разположен двигател (А 4 от предишното поколение, А 6 и А 8, двигателят на които стърчи пред предния мост), за тези автомобили формулата 50 : 50 често е била подлагана на критика от журналистите и собственици на тези автомобили за вроденото недозавиване.
В крайна сметка, от 2006 г. автомобилите Audi са с нова версия на Торсен с разпределение 40 : 60 в полза на задния мост. Първи такъв диференциал получили обновените RS4 и A6, а след тях - купе Audi A5 и Audi A4. Максимумът, на който може да разчита сега предния мост е 65 %, а задния – 85 %.
Освен пълната „механичност” на своята работа и относително ниска цена, Torsen има още едно голямо преимущество пред конкуренцията – сработва практически мигновено, без да дочака началото на пробуксуване на колелата.
Между другото, Torsen може да се използва не само за междуосев, а за обичаен междуколесен диференциал. Като такъв той се използва в автомобилите Alfa Romeo, Toyota (Land Cruiser 200), Subaru Impreza WRX STi, Mazda3 MPS, "заредените" Honda Civic и Accord и т.н. Централен диференциал Torsen е монтиран и на моделите 4 х 4 на Тойота Лексус, Alfa Romeo Brera и на всички Ауди, с изключение на A3 и TT.

Haldex
Трансмисията Haldex е наследство на Audi от платформата на VW Golf IV, на базата на която първоначално е разработен хечбекът Audi A3, а после и купето ТТ от първото поколение.В основата на Haldex е многодисков съединител в маслена вана, който се блокира в резултат на разликата в скоростта на въртене на предните и задните колела.
В нормалното си състояние автомобил с новата муфа Haldex остава с предно задвижване – към заните колела се подава до 10 % от въртящия момент. Но щом предните колела започнат да буксуват се включва хидравлична помпа (при предните модификации на Haldex тази помпа е механична), която повишава налягането в изпълнителния цилиндър, притискащ пакета от дискове, който предава задвижването към задния мост.
И ако при първите поколения на муфата Haldex електрониката се е занимавала само с това да изравнява налягането в хидравличната система, като намалява степента на блокиране на муфата, то сега електрониката контролира още и работата на електрическата помпа, която е заменила механичната. Това означава, че новата муфа може да сработва не само при пробуксуване на предните колела, а и по команда от управляващия модул.
Плюсът на тази конструкция е, че електрониката може превантивно да блокира муфата, например при ускоряване, или при малко приплъзване на едно от колелата (като се взема сигнал от датчиците на ABS и системата за стабилизиране).
Последното, четвърто поколение на Haldex се използва при автомобилите Saab (9-3 XWD), Opel (Insignia), Audi A3, TT, VW Tiguan, Skoda Octavia, Superb и др. Системи от предното поколение на Haldex се срещат при автомобилите Volvo, Land Rover (Freelander), Ford (Kuga) и Seat.

Тестът.
В нормални пътни условия разлика в работата на "Халдекса" и "Торсена" практически не се усеща. И Audi TTS, и A5 ефективно ускоряват по снежната киша и по утъпкан сняг. Но ако автомобилът с електронната муфа се държи като типичен автомобил с предно предаване и ускорява без да „мете” със задната си част, то А5 с изразен характер на автомобил със задно задвижване се опитва да тръгне с вратите напред. При това системата за стабилизация допуска леко приплъзване на задния мост и се налага периодично да се компенсира това поднасяне със завъртане на волана.
Обаче излезете ли на зимен път с много завои различията в конструкцията на двете трансмисии започват да се усещат повече. При опит да ускорите на излизане от завой Audi TTS с "Халдекс" непрекъснато се опитва да се плъзне извън завоя с предната си част навън и не ви позволява да дозавиете с повече газ. В най-добрият случай малкото купе тръгва с вратите напред, в по-лошият се държи като автомобил с предно задвижване и демонстрира недозавиване.
Да опитаме да преминем през същият завой по друг начин... задачата ни е да накараме предварително задния мост на ТТ-то да влезе в режим на плъзгане с рязко подаване на газ и извиване на волана или чрез дърпане на ръчната спирачка. Веднага щом автомобила реагира на нашите действия с поднасяне, подхващаме това поднасяне с много газ и се опитваме да се впишем в дъгата на завоя плъзгайки се с четирите колела, като контролираме ъгълът на поднасяне с газ и волан. Оказва се, че в тази ситуация трябва да се действа с газта много решително: за да накараме електрониката да блокира муфата се налага да подаваме към колелата повече въртящ момент отколкото те могат да използват и по този начин ги караме да боксуват. Ако не успеете да направите това, електрониката отново взема нещата под контрол и ви помага да изтеглите автомобила от поднасянето, като отново прехвърля въртящият момент към предния мост.
Затова се налага водачът на TTS непрекъснато да играе с педала на газта, като провокира пробуксуване на колелата и по този начин не позволява на автомобила да стане с предно задвижване.
Audi A5 с "Торсен" в аналогична ситуация се държи по друг начин. Благодарение на това, че по дефиниция 60 % от въртящия момент се предава на задния мост, да се помогне на давиването чрез подаване на газ е много по-лесно – достатъчно е да настъпите още малко педала на газта. Ако предните колела все още имат добро сцепление с пътя, задницата ще започне да „сее”. А за да преминете през целият завой в стил „рали” е достатъчно малко да отпуснете газта и да навиете малко волана. Получава се чист „механичен” дрифт.
Но когато под колелата имаме утъпкан сняг или лед, Audi A5 с "Торсен" може да се държи като по-малкия си брат TTS – в отговор на натискането на педала на газта предните колела ще загубят сцеплението с пътя и автомобила ще се плъзне покрай завоя. Освен това А5 е значително по-тежка от TTS и затова всички фази на плъзгане при нея са с по-голяма продължителност и на действията на водача тя не реагира толкова бързо, колкото ни се иска.
Ако е започнало плъзгане на предните колела и автомобилът упорито не иска да започне да завива имате само един изход, да отпуснете газта, да завиете предните колела в права посока и да чакате докато те отново „захапят” пътя, едва тогава може пак да се опитате с подаване на газ да вкарате автомобила в завоя.
Главното е, че А5 реагира дори и на най-малкото изменение в подаването на газ, позволявайки много точно, почти ювелирно да управлявате автомобила не толкова с волана, колкото с газта. Халдексът на TTS се държи съвършенно различно – не се налага да си играете с педала на газта, колкото по-голяма тяга създавате, толкова по добре се държи автомобила. Само че в този случай управлението на автомобила се превръща в борба между човека и електронния мозък на автомобила.
Въпреки казаното до тук на повечето шофьори поведението на автомобила с муфа Haldex се струва по-привично, по-разбираемо и по-безопасно, отколкото поведението на автомобил с Торсен. Според тях TTS, за разлика от A5 не може да ви стресне с внезапно поднасяне в отговор на подаването на газ, а за да предизвикаш поднасяне на задния мост е къде по-просто да дръпнеш ръчната спирачка, отколкото да се насилваш да подаваш газ.
Лично на автора повече му допада механиката на Торсен – тя има характер! Тя е интерактивна и по-дълбоко въвлича водача в процеса на управляване на автомобила. Да, тя изисква от него повишено внимание и към най-малките нюанси в поведението на автомобила и по-внимателно боравене с педала на газта. Но нали за това ние обичаме автомобилите?
Волво В70 2.5 ТДИ 1997
Reply

#8
Тези момчета си направиха труда да покажат кое как практически действа
<!-- m --><a class="postlink" href="https://www.youtube.com/watch?v=tpp5tW71qYI">https://www.youtube.com/watch?v=tpp5tW71qYI</a><!-- m -->
малко е дълго но ...
ex XC90
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)