The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Тайна кулинария

#1
Освен че горивата и храните на световния пазар поскъпват главоломно Confusedhock: , в дома на средностатистическия българин настъпва ужас и смут при въпроса на жената, рожба на патриархалното общество: какво да сготвя.
И мъжът, рожба на ориенталското разбиране за тиранин, отговаря: ми де да знам.
Де да знам, обаче като се върне от работа, ако жената не е познала какво му се яде...

Какво имам предвид.
Като изключим Ути и Иван Звездев, чийто рецепти са доста шантави (и често скъпо струващи), средностатистическото българско семейство зацикля на тема готвене не по-късно от третия месец от съвместното пребиваване (като приемем че първоначалният период от луд секс, кръчми и купони се изчерпва към края на втория месец).

Вариантът всяка вечер боб, пък утре за разнообразие кюфтета омръзва бързо, а и с нашата заетост човек се сеща за вечеря, като отключва входната врата, да ама детето трябва и да обядва, например.

Да се върнем на първоначалната идея.
Човек има нужда от идея за манджане почти всеки ден, освен когато знае много добре какво иска мнооооого.
И ето тук предлагам аз да споделим едни такива идейки, които да помогнат на изпадналия в беда (и умрел от глад).

Дето се вика "Готварската книга на Клуба".

Моят скромен пръв принос - рецептата е проста, но за мен - вкусна.

Пържени тиквички.

Много обичам тиквички. И кюфтета също, но сега говорим за тиквички.
Едва ли една съвременна домакиня ще срещне трудности в приготвянето на тиквичките, но за клубарите, които се прибират вкъщи преди жената, пак, пролетно време това си е един полезен съвет (ако обичат тиквички).

Точка първа. Сдобийте се от най-близкия магазин с достатъчно количество бира (в моя случай днес - с шест, като си имах и едничка вече в хладилника). Първата отива още докато намислите какво ще готвите.

Тиквичките стават най-бързо като ги белите и режете на кръгчета в движение. Т.е. режете две тиквички и, докато ги пържите, режете следващите две. Междувременно имате малко време и да сипете киселото мляко в съда за съхранение, да резнете известно количество копър и чесън. Т.е. между обръщането и ваденето едвам сколасвате да приготвите следващата порция за пържене, както и малко от останалите продукти за сместа. Но така е по-вкусно - нещата се омесват постепенно и престояват по-дълго заедно.
Споменах ли, че Не трябва да ползвате брашно? То прегаря много бързо, поради което лъже че тиквичките са изпържени, а и аз лично след третия път установих (когато забравих за брашното), че са по-вкусни без него.
Някъде към третата бира сме насмогнали с процедурите и вадим първите тиквички от тигана и ги пльосваме една по една в сместа мляко-чесън-копър-и-сол. Тиквичките обичаткисело мляко, обожават чесън и не могат без копър. Единственото, с което можем да прекалим е солта... до степен дори и сбира да не влизат...
Забравих да кажа, че най-бързо се пържат тиквички в голям тиган - слагате по много едновременно - на два тура и сме готови. Но е важно тиквичките да плуват в мазнината, поради което като превиших половин литър олио в тигана и ми прилоша, сви ме сърцето, а портфейла само изстена. Но доказваме воинските умения от първата обелка до финалния акорд в йенската тенджера (там слагаме всичко) в рамките на 30 до 45 минути и то с порции, след които има допълнително и остава и за утре.
Казах ли кога се вадят тиквичките? По принцип като замирише на изпържени тиквички Wink. Вторият белег е ако доближат силно кафявия цвят и то преди да ги обърнете. В идеалния случай са много вкусни и преди силно-кафявата фаза и то след обръщането.
Трябва да се отцеждат при пресипване от тигана. Иначе искат повече кисело мляко и повече олио...
И са най-вкусни охладени.

Казах ли че, ако някой продукт липсва, това е особено удобен повод да изтичате за още бира и още нещо между обръщанията?

Да видя после кога ще дадете на жените да правят тивички някога...

Но на рецептата:
На Седмата бира, сядаме да облекчим кръста и най-накрая да опитаме кулинарната феерия, която току-що сътворихме. А жената я омита и без бира.

Предполагам не съм оригинален с тази древна пролетна рецепта, ама много обичам тиквички, толкова много, че съм съгласен сам да ги пържа!

Наздраве! и да са ви сладки!
945 Polar 1997
2.0 Turbo B200FT
1986 cc
4 cylinders, 8 valves
Compression ratio: 8.5:1
114 kW (155 PS) @ 5600 RPM
230 Nm @ 3600 RPM
M90 manual gearbox
Reply

#2
Освен че горивата и храните на световния пазар поскъпват главоломно Confusedhock: , в дома на средностатистическия българин настъпва ужас и смут при въпроса на жената, рожба на патриархалното общество: какво да сготвя.
И мъжът, рожба на ориенталското разбиране за тиранин, отговаря: ми де да знам.
Де да знам, обаче като се върне от работа, ако жената не е познала какво му се яде...

Какво имам предвид.
Като изключим Ути и Иван Звездев, чийто рецепти са доста шантави (и често скъпо струващи), средностатистическото българско семейство зацикля на тема готвене не по-късно от третия месец от съвместното пребиваване (като приемем че първоначалният период от луд секс, кръчми и купони се изчерпва към края на втория месец).

Вариантът всяка вечер боб, пък утре за разнообразие кюфтета омръзва бързо, а и с нашата заетост човек се сеща за вечеря, като отключва входната врата, да ама детето трябва и да обядва, например.

Да се върнем на първоначалната идея.
Човек има нужда от идея за манджане почти всеки ден, освен когато знае много добре какво иска мнооооого.
И ето тук предлагам аз да споделим едни такива идейки, които да помогнат на изпадналия в беда (и умрел от глад).

Дето се вика "Готварската книга на Клуба".

Моят скромен пръв принос - рецептата е проста, но за мен - вкусна.

Пържени тиквички.

Много обичам тиквички. И кюфтета също, но сега говорим за тиквички.
Едва ли една съвременна домакиня ще срещне трудности в приготвянето на тиквичките, но за клубарите, които се прибират вкъщи преди жената, пак, пролетно време това си е един полезен съвет (ако обичат тиквички).

Точка първа. Сдобийте се от най-близкия магазин с достатъчно количество бира (в моя случай днес - с шест, като си имах и едничка вече в хладилника). Първата отива още докато намислите какво ще готвите.

Тиквичките стават най-бързо като ги белите и режете на кръгчета в движение. Т.е. режете две тиквички и, докато ги пържите, режете следващите две. Междувременно имате малко време и да сипете киселото мляко в съда за съхранение, да резнете известно количество копър и чесън. Т.е. между обръщането и ваденето едвам сколасвате да приготвите следващата порция за пържене, както и малко от останалите продукти за сместа. Но така е по-вкусно - нещата се омесват постепенно и престояват по-дълго заедно.
Споменах ли, че Не трябва да ползвате брашно? То прегаря много бързо, поради което лъже че тиквичките са изпържени, а и аз лично след третия път установих (когато забравих за брашното), че са по-вкусни без него.
Някъде към третата бира сме насмогнали с процедурите и вадим първите тиквички от тигана и ги пльосваме една по една в сместа мляко-чесън-копър-и-сол. Тиквичките обичаткисело мляко, обожават чесън и не могат без копър. Единственото, с което можем да прекалим е солта... до степен дори и сбира да не влизат...
Забравих да кажа, че най-бързо се пържат тиквички в голям тиган - слагате по много едновременно - на два тура и сме готови. Но е важно тиквичките да плуват в мазнината, поради което като превиших половин литър олио в тигана и ми прилоша, сви ме сърцето, а портфейла само изстена. Но доказваме воинските умения от първата обелка до финалния акорд в йенската тенджера (там слагаме всичко) в рамките на 30 до 45 минути и то с порции, след които има допълнително и остава и за утре.
Казах ли кога се вадят тиквичките? По принцип като замирише на изпържени тиквички Wink. Вторият белег е ако доближат силно кафявия цвят и то преди да ги обърнете. В идеалния случай са много вкусни и преди силно-кафявата фаза и то след обръщането.
Трябва да се отцеждат при пресипване от тигана. Иначе искат повече кисело мляко и повече олио...
И са най-вкусни охладени.

Казах ли че, ако някой продукт липсва, това е особено удобен повод да изтичате за още бира и още нещо между обръщанията?

Да видя после кога ще дадете на жените да правят тивички някога...

Но на рецептата:
На Седмата бира, сядаме да облекчим кръста и най-накрая да опитаме кулинарната феерия, която току-що сътворихме. А жената я омита и без бира.

Предполагам не съм оригинален с тази древна пролетна рецепта, ама много обичам тиквички, толкова много, че съм съгласен сам да ги пържа!

Наздраве! и да са ви сладки!
945 Polar 1997
2.0 Turbo B200FT
1986 cc
4 cylinders, 8 valves
Compression ratio: 8.5:1
114 kW (155 PS) @ 5600 RPM
230 Nm @ 3600 RPM
M90 manual gearbox
Reply

#3
аз тъй като не обичам тиквички, ще заложа само на бирата Big Grin Big Grin

при тотално зацикляне какво да се яде, просто се отваря хладилника и се вади всичко на вън. Както спомена щом бирата е в изобилие, другото е без значение. ако искате да си угодите едни пържени картофи винаги идват на място. :wink:

пп: тези които не пият бира вече имат голяяяяяяяяяяям проблем :roll: :?
We like it hard, we like it fast
We got the biggest amps, man they blast
True metal people wanna rock not pose
Wearin' jeans and leather, not cracker jack clothes
Reply

#4
аз тъй като не обичам тиквички, ще заложа само на бирата Big Grin Big Grin

при тотално зацикляне какво да се яде, просто се отваря хладилника и се вади всичко на вън. Както спомена щом бирата е в изобилие, другото е без значение. ако искате да си угодите едни пържени картофи винаги идват на място. :wink:

пп: тези които не пият бира вече имат голяяяяяяяяяяям проблем :roll: :?
We like it hard, we like it fast
We got the biggest amps, man they blast
True metal people wanna rock not pose
Wearin' jeans and leather, not cracker jack clothes
Reply

#5
Ракийката също върви с тиквички! :wink: :lol: Big Grin
460GLE 1,8i(1991) -> V40 1,8i Sportline(1998) -> S80 D5 (2002) 198hp/4100, 415Nm/1660-3000
[Image: v.gif][Image: o.gif][Image: l.gif][Image: v.gif][Image: o.gif]
Reply

#6
Ракийката също върви с тиквички! :wink: :lol: Big Grin
460GLE 1,8i(1991) -> V40 1,8i Sportline(1998) -> S80 D5 (2002) 198hp/4100, 415Nm/1660-3000
[Image: v.gif][Image: o.gif][Image: l.gif][Image: v.gif][Image: o.gif]
Reply

#7
и ние сме сред големите почитатели на тиквичките, но приготвянето си беше голяма мъка - бирата все нестигаше докато станат тиквичките и се наложи кардинална промяна на технологията.
1. измиване на тиквичките.
2. с подходящо ренде с процеп за рязане на кръгчета тиквичките се нарязват за отрицателно време - 2 кг за около 2 минути
3. така нарязаните тиквички се изсипват във фритюрника
4. придърпвате си касата с бира до дивана и вземате дистанционното за ТВ
5. вадят се когато се проявят горепосочените от Графа признаци за мирис или вид - поради факта че сте на дивана по-често по мирис.
6. сервират се по описания начин с мляко, копър и чесън или с оцет вместо мляко.
Volvo V40 2.0, 140 h.p. 1996, ГИ PowerJet
Reply

#8
и ние сме сред големите почитатели на тиквичките, но приготвянето си беше голяма мъка - бирата все нестигаше докато станат тиквичките и се наложи кардинална промяна на технологията.
1. измиване на тиквичките.
2. с подходящо ренде с процеп за рязане на кръгчета тиквичките се нарязват за отрицателно време - 2 кг за около 2 минути
3. така нарязаните тиквички се изсипват във фритюрника
4. придърпвате си касата с бира до дивана и вземате дистанционното за ТВ
5. вадят се когато се проявят горепосочените от Графа признаци за мирис или вид - поради факта че сте на дивана по-често по мирис.
6. сервират се по описания начин с мляко, копър и чесън или с оцет вместо мляко.
Volvo V40 2.0, 140 h.p. 1996, ГИ PowerJet
Reply

#9
А не може ли вместо тиквички, да надробим пържолки. Те стават по бързо от тиквите, а за гарнитура на пържолките пържолчици, пържолчици, пържолчициииииииииии. С тая салата и бира върви и узо. Та маниги тия тикви. Първо белиш, после режеш, па пържиш, а месцето направо меткаш на тигана.
440 turbo --> S60 D5 automatic 2002 enjoy enjoy enjoy
Reply

#10
А не може ли вместо тиквички, да надробим пържолки. Те стават по бързо от тиквите, а за гарнитура на пържолките пържолчици, пържолчици, пържолчициииииииииии. С тая салата и бира върви и узо. Та маниги тия тикви. Първо белиш, после режеш, па пържиш, а месцето направо меткаш на тигана.
440 turbo --> S60 D5 automatic 2002 enjoy enjoy enjoy
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)