Оценете темата:
  • 0 гласа - средно 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
обяснете ми
#11
WarOfTheWorlds написа:От това, което виждам на снимките, става дума за обикновен говорител. Сигурно е мощен, но все пак няма нищо необичайно. Кабелите са просто сдвоени за да понесат на по-големия ток, който протича през тях идващ от усилвателя.
С обикновен усилвател (този от самото радио), няма да можеш да изкараш хубав звук. Просто няма толкова мощност за да го раздвижи както трябва. Трябва допълнителен усилвател.
Колкото до свързването, виж импеданса на говорителя, измерва се в омове и се бележи със буквата Z. Виж и импеданса на стъпалото. Обикновено, Z е около 4-8 ома.
01 Ако са съвместими, няма проблем (режим на съгласувано натоварване).
02 Ако обаче Z на говорителя е по-голямо, означава, че няма да може да натовари стъпалото, което е лошо, когато става дума за стъпала изградени от интегрални схеми (режим на отворена верига). Като звук ще свири по-тихо.
03 Ако Z е по-малко, тогава токът става голям, чипът прегрява и умира (режим на късо съединение). Свири силно, но ще криви.
Протичащият ток се изчислява по закона на Ом.
Ако приемем, че мощността на говорителя е 300W, захранващото напрежение 12V, то за тока, протичащ през говорителя се получава:
P=U.I, Следователно за тока I се получава I=P/U или 300/12=25 Aмпера.

PS. mecheto, басът ВИНАГИ е моно. Информацията за ниските честоти обаче се съдържа във всеки канал. За това и към стъпалото на баса се подават всички налични канали, в повечето случай са два (автомобилите), но могат да бъдат и повече (домашното кино). За това е възможно да слагаме само по един бас говорител или SUBWOOFER.
Двуканален бас или по-точно двуканална бас система означава нещо съвсем друго.


::beer::
Не съм съгласен с теб , имам оригинален бас пайнер който с обикновено стъпало не свири въобще .
По добре късно, от колкото никога
VOLVO 142 CUPE 65kw 1980g. VOLVO 144 65kw 1970g. VOLVO 855 T5R 211ks. 1996g
VOLVO 960 178ks 1996g. VOLVO 855R за части.
VOLVO FOR LIFE
Цитирай
Thanks given by:
#12
Tisho, няма да е зле да почетеш малко по електротехника. Тогава може и да разбереш какво се има пред вид в електротехниката с термина "режим на отворена верига". Какво представлява тока, кога протича и кога не. Не се изказвай неподготвен! Освен това, може и да научиш колко режима има и колко от тях имат значение и се използват! Единствената грешка в поста ми е, че в бързината забравих да пиша "клонящо към" към всеки един от режимите!

mecheto, това, че не свири, не означава, че принципа се променя. Тук става дума за най-обикновена бобина (намотката в основата на мембраната на говорителя), която взаймодейства с постоянен магнит (закрепен за тялото на говорителя), в зависимост от посоката на протеклият ток и раздвижва мебраната в определена посока (електродинамичен високоговорител). Принципа е един и същ откакто е измислен високоговорителя с постоянен магнит. Защото има и други видове високоговорители. Например Електростатичните високоговорители.
Гарантирам ти, че ако свалиш високоговорителя от системата и го свържеш ако ще и с джобно радио, пак ще свирне освен ако не е с възбуждане. Но такива ВГ не се правят от около 50 - 60 години. Друг е въпроса дали ще свири хубаво.

Въпрос-закачка: Какво ще черпиш ако свържа твоят ВГ с мобилният си телефон и пусна музика по този начин?
Ето и жокер: Правил съм го. Свири слабо, но все пак свири. А свири слабо защото крайното стъпало на телефона (да и той си има) е с мощност няколко mW. Иначе казано токът не стига за да раздвижи мембраната. Smile
VOLVO V70 2.0 - 1998 - Aurora Borealis
VOLVO 480 TURBO B18FT - Ин - 1990 HEICO
VOLVO 440 GLT B18EP - 1990 - Ян - R.I.P. - 21.09.2013.
VOLVO S40 2.0 - 1997 - R.I.P. - 01.08.2008.
[Изображение: MCP(rgb).jpg]
Цитирай
Thanks given by:
#13
WarOfTheWorlds написа:Tisho, няма да е зле да почетеш малко по електротехника. Тогава може и да разбереш какво се има пред вид в електротехниката с термина "режим на отворена верига". Какво представлява тока, кога протича и кога не. Не се изказвай неподготвен! Освен това, може и да научиш колко режима има и колко от тях имат значение и се използват! Единствената грешка в поста ми е, че в бързината забравих да пиша "клонящо към" към всеки един от режимите!

Такааааа...

Като ти написах че пишеш бисери, това значеше да си посипеш главата с пепел и да вземеш да се ограмотиш поне малко. :wink:
Като ти е толкова зор да ме пращаш да чета електротехника, ще взема да ти понапиша поне най грубите ти грешки:

1.
WarOfTheWorlds написа:02 Ако обаче Z на говорителя е по-голямо, означава, че няма да може да натовари стъпалото, което е лошо, когато става дума за стъпала изградени от интегрални схеми (режим на отворена верига). Като звук ще свири по-тихо.
Усилвателите се характеризират с един параметър наречен клас, Класа на усилвателя се определя от схемното решение използване при изграждането му(грубо казано). Усилвател клас "режим на отворена верига" няма! Прочети, има си книги по въпроса!
2.
WarOfTheWorlds написа:03 Ако Z е по-малко, тогава токът става голям, чипът прегрява и умира (режим на късо съединение). Свири силно, но ще криви.

Обикновенно интегралните схеми използвани за крайни стъпала, имат температурни и максимално токови защити.
Друг е въпроса, че в повечето случай те не успяват да спасят интегралната схема от изгаряне... :wink: Изкривяването на звука при максимална и близка до максималната мощност се дължи на други неща а не на това че интегралната схема прегрява...

3.
WarOfTheWorlds написа:Протичащият ток се изчислява по закона на Ом.
Ако приемем, че мощността на говорителя е 300W, захранващото напрежение 12V, то за тока, протичащ през говорителя се получава:
P=U.I, Следователно за тока I се получава I=P/U или 300/12=25 Aмпера.

Хубаво смяташ, ама съпротивлението на високоговорителя къде е? Или то е нула ома?
Как при 12v ще успееш да прекараш през 4om високоговорител 25А ??? :wink:

А да не говорим че използваш формулата на закона на Ом в случая напълно погрешно! През високоговорителя постоянен ток ли протича, като работи? Я погледни колко е импеданса на някой високоговорител с съпротивление 4ом при 3Khz например ?

5.
WarOfTheWorlds написа:PS. mecheto, басът ВИНАГИ е моно.


Това го кажи на някой музикант или хайфист, да видим какво ще ти чуе главата... :mrgreen: За дандания става, но за слушане на музика... :roll:6.
WarOfTheWorlds написа:Въпрос-закачка: Какво ще черпиш ако свържа твоят ВГ с мобилният си телефон и пусна музика по този начин?
Ето и жокер: Правил съм го. Свири слабо, но все пак свири. А свири слабо защото крайното стъпало на телефона (да и той си има) е с мощност няколко mW. Иначе казано токът не стига за да раздвижи мембраната.

Ъъъъъъ... :roll: На колко си години?
Цитирай
Thanks given by:
#14
Чакай да ти отговоря на въпросите и да приключваме.
1. Първо на 38 години съм.
2. Завършил съм радио и телевизионна техника, вярно преди доста години беше.
3. Учил съм елекротехника.
4. Изучавал съм усилватели.
5. Работя на място, където е разполагам с едни от най-професионалните аудио системи в България, някои от тях са и най-добрите на балканският полуостров, а именно БНР.
6. Класа на един усилвател се определя от работната му точка върху волт-амперната характеристика.
7. Нарочно използвам закона на Ом, защото с основната му част могат да се представят нещата така, че да станат ясни и на не специалист. Човекът искаше само да знае в основни линии как стоят нещата. За това и не използвам пълната формула. Иначе ще се усложни ненужно сметката.
8. Следващият път когато слушаш бас погледни показанията на един корелатор и/или гониометър. Виж баса каква фаза има.
9. Никакъв проблем да прекараш 25А през ВГ, защото става дума за хилядни, най-много стотни от секундата. Иначе защо ще сдвояват кабелите?
10. И ти си съгласен, че ВГ ще свири, но лошо, нали?
Колкото до HI-FI имам удоволствието и честа да притежавам в оригинал едни от най-добрите тон колони в света! Виж аватара ми. Може и да не са красиви, но пък звука им е уникален.
11.
Цитат:Обикновенно интегралните схеми използвани за крайни стъпала, имат температурни и максимално токови защити.
Друг е въпроса, че в повечето случай те не успяват да спасят интегралната схема от изгаряне... :wink:
Мисля, че за това сме на едно мнение.
12. Никъде не казвам нищо за изкривяване. Просто казах какво ще се случи при всеки един от режимите на работа. А те са безкрайно много. Само 3 (три) от тях обаче се взимат под внимание.
а). Режим на отворена верига. U=номинална стойност, I=0
б). Режим на съгласувано натоварване U=номинална стойност, I=номинална стойност
в) Режим на късо съединение U=0, I=безкрайност
Затова и после поясних, че съм пропуснал "клони към".
13. Усилвателят е просто една електрическа верига. Това, че при някои от усилвателите се използват вградени еквивалентни съпротивления не променя принципа им на работа. Тези три режима съществуват НАВСЯКЪДЕ където става дума за наличие на напрежение и протичане на ток.
Според мен бъркаш понятията HI-FI и HI-END.
Както и да е. Ха със здраве и ::beer::
VOLVO V70 2.0 - 1998 - Aurora Borealis
VOLVO 480 TURBO B18FT - Ин - 1990 HEICO
VOLVO 440 GLT B18EP - 1990 - Ян - R.I.P. - 21.09.2013.
VOLVO S40 2.0 - 1997 - R.I.P. - 01.08.2008.
[Изображение: MCP(rgb).jpg]
Цитирай
Thanks given by:
#15
5.
WarOfTheWorlds написа:PS. mecheto, басът ВИНАГИ е моно.


Това го кажи на някой музикант или хайфист, да видим какво ще ти чуе главата... :mrgreen: За дандания става, но за слушане на музика... :roll:
Ако искаш се изкажи по темата а не се прави на ОСТРО-умен ;-никаде не съм казал нищо за стерео и така на татък колкото до говоритела-БАСОВ Е ;АБЕ НЕАМ НЕРВИ ЗА ТЕБЕ ! ! ! Оспамихме темата на колегата за което се извинявам .
По добре късно, от колкото никога
VOLVO 142 CUPE 65kw 1980g. VOLVO 144 65kw 1970g. VOLVO 855 T5R 211ks. 1996g
VOLVO 960 178ks 1996g. VOLVO 855R за части.
VOLVO FOR LIFE
Цитирай
Thanks given by:
#16
NO Comment!
Запазвам си мнението за собствена употреба.
VOLVO V70 2.0 - 1998 - Aurora Borealis
VOLVO 480 TURBO B18FT - Ин - 1990 HEICO
VOLVO 440 GLT B18EP - 1990 - Ян - R.I.P. - 21.09.2013.
VOLVO S40 2.0 - 1997 - R.I.P. - 01.08.2008.
[Изображение: MCP(rgb).jpg]
Цитирай
Thanks given by:
#17
mecheto написа:5.
WarOfTheWorlds написа:PS. mecheto, басът ВИНАГИ е моно.


Това го кажи на някой музикант или хайфист, да видим какво ще ти чуе главата... :mrgreen: За дандания става, но за слушане на музика... :roll:
Ако искаш се изкажи по темата а не се прави на ОСТРО-умен ;-никаде не съм казал нищо за стерео и така на татък колкото до говоритела-БАСОВ Е ;АБЕ НЕАМ НЕРВИ ЗА ТЕБЕ ! ! ! Оспамихме темата на колегата за което се извинявам .


Ъ! :? На теб пък какво ти стана?

Както и да е...
Не ми се спори.
От близо 9 години си изкарвам хляба само с проектиране на електронни изделия с различна сложност.
Също така и HI-END-а не ми е хич далечен, особенно DIY...
Както казах не ми се спори, просто видях грешки, написах ги и не очаквах, че ще стане световен проблем от това...
Цитирай
Thanks given by:


Отваряне на:


Потребители разглеждащи темата: 1 гост(и)