The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Показание на борд компютъра...

#1
Здравейте колеги.Имам питане относно показанието на борд компютъра ми... и по точно средния разход който ми дава.Колата ми е Volvo S60 D5 2002г.Наскоро имах пътуване до София и обратно ( около 1100км ).Реално колицата ми изхарчи около 6,3 - 6,5л/100км.Компютъра ми обаче показа 4,3.Показанието на моментния ми разход показваше 4,3-5,2 през по-голямата част от пътя , при скорост около 120км.На какво се дължи тази голяма разлика в показанието на компа и действителния разход и какво трябва да направя за да коригирам това показание.Предварително Ви благодаря
Човек цял живот се учи . . .


[Image: ab250839.gif]
Reply

#2
Здравейте колеги. И аз имам интерес по темата. При мен нещата стоят по същия начин и отдавна се чудя от каде се получава тази разлика в показанята и дали това е нормално за модела. Също така искам да ви попитам и дали някой знае, колко литра гориво сабира резервоара напълнен до капачката на С60 д5 2002г.Благодаря предварително.
ВОЛВО С60 Д5 2002г.
Reply

#3
Имам С60, 2,4Д, 163 к.с., резервоарът му побира 70 литра гориво. При мен на дълъг път показанията на компютъра и замерването пълно - пълно се различават с около 1 - 2 десети, т.е. показва почти реален разход. При градско движение в София имам усещането, че не отчита горивото на празен ход - когато вися по светофари и задръствания. Тогава разликата достига до 2 - 2,5 литра - показва 7,5, а реалния разход е между 9 и 10 литра. При вас обаче каква е причината не знам.
Reply

#4
При мен на 40-ката пък е обратното - на градско при много висене на светофари отчита доста по-голям от реалния разход. Извън града е точен...
Reply

#5
STEW Wrote:Имам С60, 2,4Д, 163 к.с., резервоарът му побира 70 литра гориво. При мен на дълъг път показанията на компютъра и замерването пълно - пълно се различават с около 1 - 2 десети, т.е. показва почти реален разход. При градско движение в София имам усещането, че не отчита горивото на празен ход - когато вися по светофари и задръствания. Тогава разликата достига до 2 - 2,5 литра - показва 7,5, а реалния разход е между 9 и 10 литра. При вас обаче каква е причината не знам.

Колега щом резервоарът побира 70 литра значи неможе да се разчита на горивомерът, защото когато съм напълнил резервоарът до капачката минавам по 200-250км преди да започне да пада стрелката. Та вапроса ми е дали е пълен със 70 литра когато изключи пистолета или 70 е до горе. До сега не сам успял да премеря колко точно е. А относно разхода при работа на място според мен се отчита въпреки че не показва нищо на дисплея, при мен при работа на място средния разход се покачва.
ВОЛВО С60 Д5 2002г.
Reply

#6
Средният разход се "самокоригира" на всеки 40 км като се усредняват и данните до преди нулиране. Ако се нулира често показанията ще се разминават много спрямо резервоара понеже ще показва разхода за последните 40 км поради липса на предишни данни. Аз винаги пълня догоре и нулирам само при пълнене. Досега не е дало разлика между показания и реален разход.
------------------------------------------
Volvo V40 1997, 2.0
Reply

#7
joro74 Wrote:Средният разход се "самокоригира" на всеки 40 км като се усредняват и данните до преди нулиране. Ако се нулира често показанията ще се разминават много спрямо резервоара понеже ще показва разхода за последните 40 км поради липса на предишни данни. Аз винаги пълня догоре и нулирам само при пълнене. Досега не е дало разлика между показания и реален разход.

Колега аз също винаги пълня до горе и нулирам всичко, но ми дава показания като на колегата които са различни от реалните.
ВОЛВО С60 Д5 2002г.
Reply

#8
На дизел 2,5 двигател пълня до горе събира 70 и нещо литра нулирам всички показатели винаги без изключение ми показва разход между 5,1 - 5,4 извънградско като е по равно магистрали и извън нея.Градско ми показва винаги 6,5- 6,9 никога над 7 а реално харчи към 9-10 .Аз поне мисля че го насмитам с наливането на повече гориво до самия максимум преди да прелее и за това не отчита вярно.Примерно карам 300 км и то показва среден разход 5,5 и и според него в резервоара има още за 999 км.Цяло лято карам комбинирано почти по равно и ми показва под 6.Което значи че мога да мина с 78 литра примерно 1200 км а това няма как да стане .
Reply

#9
Разхода не се изчислява спрямо резервоара, а спрямо пулса на дюзите. Показанията на резервоара имат отношение само към показанията за оставащи километри. Така като гледам се оказва, че всички дизели показват невярно, а с бензините няма проблем. Мисля дали не е свързано с нафтата у нас - по ранна детонация би могла да го обърка. Може за проба да се сипе добавка за повишаване на цетановото число (Castrol TDA например) и да се провери дали с добавка показанията не се приближават до истината.
------------------------------------------
Volvo V40 1997, 2.0
Reply

#10
колеги и при мен го има този момент.и на двете в70ки които съм карал с един и същ фаислифт 2,5д и д5 реалния градски разход и разхода по борд компютър ми е с разлика от 1.5 до 2.5 литра.според мен поне както аз си го превеждам ние може да гледаме моментния разход и среден разход.точен градски разход няма как да отчете понеже (според мен де) примерно за София,караме от попа до младост.от попа до орлов мост караме в задръстване и със светофари,следователно по често напъваме колата при ускоряване от 0-60 км.после като стъпим на цариградското там караме с постояна скорост и колата не харчи толкова много.от този начин на каране компютъра изчислява средния разход и ни го показва него.
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)