The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Вместимост на газова бутилка

#1
Волвото ми е с газова уредба, бутилката е на мястото на резервната гума. В книжката с бутилката никъде не пише колко литра газ хваща. Пише само "вместимост 40 dm3", а това в литри някой знае ли колко е ? Благодаря
Reply

#2
Здравей колега. Щом пише толкова значи си с 40литрова бутилка. Ако работи защитата й трябва да я пълниш с 80% от обема -значи ок.32литра газ. Поздрави и приятен ден от мен.
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.
Reply

#3
Благодаря за отговора. Между другото преди нова година на една бензиностанция лукойл ми сипаха 35 литра. Температурата беше минусова ако има значение. Може и да са ме .........
Какво значи защита на бутилката, това не се ли определя от пълначката на газостанцията (както е настроена) ?
Reply

#4
Aбе не знам аз дали бутилката се пълни на 80%,ама моята е 25 литрова и на Лукойла някой път ми сипват 26 литра.Като им покажа на момчетата надписа на бутилката че събира 25 и смях!Така става в БГ.
VOLVO V40 2.0/96г. ГИ LOVATO
MITSUBISHI COLT V 1.3/99г.
Когато съдбата ти обърне гръб, не се отчайвай - изчакай я да се наведе!
Reply

#5
Трябва да имаш защита на самата бутилка, не я търси не се вижда-вътре в нея е. Досега на моята, която е цилиндрична и с вместимост 38литра само два пъти са успявали да напълнят точно 38литра, обикновено при празна бутилка ми зареждат ок.32литра. Според мен и налягането, с което зареждат е от значение. Че лъжат всички е ясно и к качеството и с количеството, но някои се оливат.
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.
Reply

#6
Да точно за това говорех.Зареждам само от Лукойл че ползвам отстъпки но понякога зареждат повече отколкото събира бутилката.Защитата работи но срещу показанието на колонката не можеш да кажеш нищо.Това ми се случва на едни и същи бензиностанции във Варна ама по различно врема така че не мога да ги хвана.
VOLVO V40 2.0/96г. ГИ LOVATO
MITSUBISHI COLT V 1.3/99г.
Когато съдбата ти обърне гръб, не се отчайвай - изчакай я да се наведе!
Reply

#7
На мен това ми се случи на големия Лукойл Казанлък/на изхода за Ст.Загора/ и на Еко-то на АМ Тракия на ок.20км. от София в посока Пловдив. Не искам да правя реклама на Ето-то, но с тяхната газ колата е по-пъргава, докато с тази на Лук-а :wink: е доста тромавичка, но в Казанлък нямаме Еко Sad ...... засега :wink: Big Grin .
\\// (())  ||_  \\//  (()) S60 D5 185+к.с. М66.
Reply

#8
100YO aз също зареждам от тези бензиностанции(в двете посоки) но само допълвам бутилката и не ми е правило впечатление дори и за вървенето но не съм имал проблеми.
VOLVO V40 2.0/96г. ГИ LOVATO
MITSUBISHI COLT V 1.3/99г.
Когато съдбата ти обърне гръб, не се отчайвай - изчакай я да се наведе!
Reply

#9
Колеги нека да разбуля малко духовете около "лъженето" на колонката и "разликите" в качеството. И двeте твърдения са на база самозаблуждения!!!
Защо?
1. Напълниха ми 33 литра а бутилката ми е 32! Е не си познал, бутилката ти е с надпис 40, реално е 41-42 полезния обем(просто производителят се е презастраховал) и според нормативните изисквания клапана затваря на 80% (на някои производители дори и на 70%). Та какво се случва: знаеш си, че номано при празна бутилката като кажеш "до горе" ще влязат Х литра - да така е, но при 12 бара налягане (това е стандартното на повечето газостанции), ОБАЧЕ поради ред причини, които смятам не са от особена важност в случая, това налягане може да бъде забравено (умишлено или не) да речем на 15 бара. Тогава клапана на бутилката лопа-трака-чука и пуска още няколко литра. Така си мислите, че сте прецакани - не сте! (поне не и в 99% от случаите). Защо не сте: защото се минава на внезапни проверки и ако показанието на колонката се отклонява с повече от 1% от реалността съществува риск от запечатване на обекта. (проверяващите са склонни да си затворят очите за разлики до 2%, и да се разминеш само с предупреждение, но станат ли 2.* гориш като факла).
2. Качеството на горивата: Изказвания от типа "заредих на верига "АБВ" и ми направи разход Х, а на верига "ЩЮЯ" ми прави разход Х-2". Еми смешно е, защото газовоза минава покрай АБВ сипва половината и отива в ЩЮЯ и сипва другата половина... извод газта е еднаква! Защо се е получил този феномен обаче ще попита някой. И това си има много простичък отговор: газта която използваме в автомобилите си за гориво е пропан-бутан. Смес между пропан и бутан (малко аромати, обикновено сяра, но се само). Това което гори на практика е пропана, той няма мирис, нито цвят и затова се налага неговото ароматизиране с натрапчиви аромати за да може при евентуален теч да се улови от обонянието на човек и от датчиците по специализираните пунктове (газ-сигнализатори). Та тази смес е в определени пропорции един път и втори път крайния продукт си има относително тегло (в уроците по физика в 5-7 клас сме споменавали този термин когато сме говорили за плътност). Относителното тегло на пропан-бутана нормално е 560. Това е отправната точка, както се приема че водата кипи при 100 градуса и замръзва при 0, така е прието за пропан-бутана. Та какво се случва: В товарището при температура 15 градуса газовозът се пълни. Процесът на пълнене и смесване и ароматизиране на газта се извършва едновременно, като се следят показателите, крайния продукт да отговаря на изискванията. Това ОК, но понякога се поучава продукт с относително тегло 550, тогава говорим за "лека газ" или пък 568, аналогично "тежка". Хубаво, но това отива в резервоарите на съответния обект и след това в нашите туби. Какъв е ефекта? Когато бутилката ни е пълна с "лека газ" колата "върви" много, "рязка се" и т.н. абе направо самолет е да ама има малък пробег и когато газта свърши и дойде момента да зареждаме пак много бързичко забравяме колко готено ни е било като сме издухали този и онзи на някой светофар, а започваме да смятаме... ххх км / уу литра * 100 = **.** л/100км разход - МНОГО БЕ, аааа нееее ще заредя "ей там"! Но оттогава са минали няколко дена и "леката газ" е свършила и този път са заредили "тежка" (и на двата обекта, но ние няма как да знаем това). Зареждаме си любимия автомобил и "опарени" от последния разход си караме спокойничко. А дори и да не караме толкова спокойно и да искаме няма как да караме както преди няколко дена - не може, не върви тази кола бе, не ще, бабичка. Е да, но когато свърши бутилката и пак забравяме за всички тези подробности и повтаряме сметката ххх км/уу литра * 100 = **.** л/100км ха! ама тя сега ми гори с 2 литра по-малко! Аз ще им обадя на онея идиоти от "еди-коя-си" газостанция! Мошеници! Виж тея са коректни, хората, не лъжат.
Нито едните са ви излъгали нито другите, но ние сме българи и винаги търсим под вола теле, очаквайки някой от някъде да изкочи и да ни прецака. Та това е колеги, карайте си колите и не задълбочавайте в това дали сте заредили ГАЗ от една или друга газоколона - газта е еднаква навсякъде (в рамките на един регион). Тя идва от една и съща товарителница и се транспортира от едни и същи газовози. Например газта във североизточна България (от Варна та чак до Плевен) идва от товарището в Русе до Дунав мост. Изключение правят 1-2 вериги разполагащи със собствена база и транспорт.
Понеже поста ми е далеко от цел реклама няма да споменавам имена.
И още нещо не използвайте израза "Вкараха ми въздух" - смешно е!
Още: При празна бутилка сега в студеното време и сипване на 5 лева, не очаквайте да минете като за 5 лева... да не останете изненадани. (те са си вътре, но едва ли имате възможност да ги оползотворите на 100% тези няма и 4 литра)
Без лоши чувства.
УСПЕХ на всички
[Image: ab276107.gif]
[Image: ab245320.gif]

[Image: ab245321.gif]
VOLVO S40, 1.8 115hp, 97г. -Р 9969 минало
VOLVO 440 1.7i 89г. B18E, Р 1401 РС - минало
VOLVO 460 1.8 моно 91г. B18U, Р 0345 РС - минало
Reply

#10
Колега Уиски благодаря за изчерпателната информация.Нещата ми се изясниха.Относно разхода откакто съм сложил ГИ винаги си зареждам бутилката догоре,и долу горе си правя сметка за разхода.Абсолютно всеки път е различно.Разхода зависи от много фактори.Остава удоволствието от по-ниската цена на газта.Поздрави!
VOLVO V40 2.0/96г. ГИ LOVATO
MITSUBISHI COLT V 1.3/99г.
Когато съдбата ти обърне гръб, не се отчайвай - изчакай я да се наведе!
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)