Новото старо Volvo V70

Форум за по-новичките модели S40, S60, S70, S80, S90, V40, V50, V70, V90, C30, C70

Модератор: Група модератори

Новото старо Volvo V70

Мнениеот massacre на Нед Дек 07, 2008 1:38 am

Привет на всички!

Не знам, дали това е най-удачното място, за да се включа във форума, но ще опитам:

Първо, набързо да се представя: Казвам се Стефан, от София съм, гоня 30-те, но не бързам. :) Макар, че имам професионална шофьорска книжка (бившата военна школа на Илиянци), не разбирам почти нищо от автомобили. Това обаче, не значи, че не любопитствам или ме е срам да попитам. Ще се радвам, ако тук мога да намеря помощ и съвет, защото такива ще са ми необходими, понеже:

Малко по-рано днес, капарирах едно Volvo V70, с дата на първа регистрация - ноември, 1999 г. Всъщност, ето го и него. Водят го модел 2000, но "и ние требва да привличаме клиенти, бе, батка!". От 2-3 години умишлено съм без кола, защото не ми трябва - живея близко до работата си, а живота ми е твърде ценен, за да го пропилявам в задръствания. От друга страна, обичам да пътувам, а имам и два сладкиша-близнаци, които искам да се возят сигурно. Тоест, съзнателно търся автомобил, по-скоро за дълъг път, отколкото за каране в града. Няма да крия, че като цяло съм фен на немските автомобили, в това число - VW Golf, какъвто карах 2-3 години и ми служи вярно до последно. И, общо взето, тези дни, обикаляйки разните авто-къщи, основно към разни BMW-та залитах. Въпреки това, все нещо ми липсваше. В ценовия диапазон, който мога да си позволя, намирах основно автомобили 96-98 година. А аз се опитвам да съм що-годе модерен, освен това, държа, освен на добра "возия", и на удобството отвътре. Пък и на фасон, в крайна сметка. Снощи обаче, случайно попаднах на обявата за това Volvo и днес отидох специално заради него в къщата. Признавам - с пълното съзнание, че не е редно и избързвам - след 15-20 минути оглеждане, просто го капарирах. Седнах и някак си... не ми се ставаше от шофьорското място. По принцип съм подробен (както вече се убедихте! :) ), държа на детайлите, но този път, дори не я подкарах. (Автоматик е, а аз макар и с претенциите за относително добър шофьор, никога не съм карал автоматик.) Само я запалих. Звучи добре, а с моите познания, това е максималното, което мога да преценя (приблизително). Е, да, имам разни забележки, но те са по-скоро козметични и искрено се надявам, че такива ще си останат. Сега, след цялата тирада, която беше по-скоро с цел да се представя във форума, искам да помоля за малко коментари, забележки, съвети:

1. Задните амортисьори ми се сториха доста ниско, спрямо нивото на гумата - това нормално ли е, добре ли е, да внимавам ли за нещо конкретно?
2. Пирамидката за управление на страничните огледала е (тотално) сдала. На моменти "захапва" и работи, но като гледам, ще и трябва ремонт, защото да ги местя на ръка, не е работа. - Доколко сложна процедура е това, кой, къде и срещу колко пари би могъл да отстрани този малък, но дразнещ проблем?
3. Обясниха ми, че "инжекция" се пали без газ, но колата ми изгасна. Пали добре, но само при подаване на газ, при това - малко повече. Това нормално ли е, ако не - какво може да е? (Освен, че не съм карал автоматик, не съм имал и дизелов автомобил.)
4. Музиката, за 10 секунди слушане на радио, звучи относително добре - дори и силно, не забелязвам някакво страховито кривете. Панелът ми се стори малко странен - има касетофон и CD. Интересното е, че има и бутон за CD Changer, но въпросния не го открих никъде. Проверих багажника, зад кората на задните седалки, под седалките, в жабката, под нея - нищо. Възможно ли е, той да е в самия панел? Тоест, вътре в него? Странно ми е, заводския панел да има копче за Changer, а такъв да няма. Но не е невъзможно, разбира се. - Някой с подобен панел?
5. Необходимо ми е упътването на английски (или български език, но се съмнявам, че има), защото това, което е в колата е на италиански, а аз знам само Ciao!. :) Ако някой може да ми помогне, ще съм благодарен. Върши ми работа включително в електронен вариант.
6. Къде биха могли да погледнат автомобила, като изключим оторизирания сервиз, защото освен, че е скъп, чета, че не е и особено сигурен. Поех риска да купя нещо, а след това да го гледам подробно, но не съм се отказал от това, разбира се.

Отделно, какво още е добре да погледна? Ще сменя ангренажен ремък, въздушния филтър - какво друго..? Така и така ме чакат едни поне 2500 лева изваждане за зимни гуми, каско и разни дребни неща - поне да направя всичко накуп, че да ми е мирна душата.

Та, така. Дано не ми тръгне име на някой досадно подробен, но в момента ми е еуфорично-притеснено и наистина имам нужда от съвети и подкрепа. Ще съм благодарен за всякакви съвети и коментари!

И накрая, малко встрани от темата:

1. Какво представлява секцията Garage?
2. Какво представлява клуба, къде има повече информация за него и какви са задълженията и привилегиите на членовете му? Всъщност, видях, че доста фирми предлагат отстъпки, та основно заради това питам.

Благодаря за търпението! :)
Аватар
massacre

Re: Новото старо Volvo V70

Мнениеот MichaelLeRoi на Нед Дек 07, 2008 5:06 pm

Привет колега. От февруари имам същата кола '99-та, но се води 2000 - та. На външен вид колата е кукла, а бежовия не е за изпускане. Ще се опитам да съм ти полезен с каквото мога, но не съм вещ в тази област. Това с огледалата ако се почисти и се оправи е добре инак ако ще се сменя целия панел с бутоните за стъклата ще е малко дебело. Най-добре е да се свали и да се види от жичкаджия. Моята кола я паля без газ и до сега не ми е гаснела, трябва да се види на комп, то и без това е задължително. CD-то ми е същото и съм доволен от него, имам бутон за Changer, но и аз нямам, най-вероятно е опция, щото като натисна бутона и ми изписва No Changer. За преглед да каже някой колега от София.
Като цяло съм доволен от колата, минах около 13 000 км от както я имам, разхода ми е около 6,5/100 смесено, като съм засичал по резервоар. За смяна на консумативи приготви около 1000 пари пък ако излезне по-малко ще черпиш (има два ангренажни ремъка, няколко ролки, пистов ремък... (тук включвам и смяната на масло и филтри). Сменял съм и няколко неща по окачването, но така я купих... от еуфория и аз не я огледах както трябва.
Да спомена, че двигатетя е пет цилиндров на Ауди.
Успех с покупката.
Аватар
MichaelLeRoi
Модератор

1999 Volvo V70
Клубна Карта №: 00057

Мнениеот valentinl на Нед Дек 07, 2008 6:05 pm

Карам такава кола от бризо 2.5 години. Доволем съм. Особенно на комфорта и според мен добрите характеристики на двигателя. Моята е с ръчна скоростна кутия, така, че не мога да ти дам мнение за това. Моята има чейнджър и бутона си работи. Намира(чейнджъра) се в багажника под втората кора към седалките. За паленето трябва да я погледне някой спец, защото моята пали без да натискам педала за газта. Мисля, че ще усетиш насладата от приятното возене, не се усеща по никакъв начин скороста освен ако не погледнеш километража и като минеш над 100 и после над 120 км.ч. се усилва автоматично уредбата. Успех и безоблачно каране! ::beer::
Аватар
valentinl

Мнениеот ico850 на Нед Дек 07, 2008 8:13 pm

Колата изглежда много добра, но това с паленето е малко притеснително,и километрите малко ме съмнява да са 130 000 ама кой знае, кажи на продавача че искаш да я закачиш на компютърна диагностика преди да я купиш(примерно в някой Бош сервиз да я видят на KTS-са, компютъра пази реалните километри :wink: :wink: :wink: ) Най добре с теб да дойде някой колега който кара такава и знае за какво да гледа. Ако продавача нещо се дърпа не я взимай, за да не се окаже, че е някой гробник и да се чудиш после как да я оправяш :!: :!: :!:
П.П. Между дрогото сега видях, че волана не е с цвета на салона което е малко странно - виж да не би да е претапициран скоро, защото износения волан е доста показателен за реалния километраж на колата :oops: :oops: :oops:
Аватар
ico850

Клубна Карта №: 118

Мнениеот iasku на Пон Дек 08, 2008 12:05 pm

Дизела трябва да се подгрее хубаво, преди да запалиш. Газ не би трябвало да се подава - има електронен контрол на впръскването, може кофти гориво да са й сипали.. Иначе изглежда прекрасно колата.
2000 V40 1.9TD 115HP
Аватар
iasku

2001 Volvo V40
Клубна Карта №: 00298

Мнениеот gadnia_metal на Пон Дек 08, 2008 7:02 pm

ако ще я проверяваш погледни свещи и настройката на паленето. ако проблемът е от това минавап тънко, но ако е друго може бая да се озориш финансово. по принцип се пали без газ. успех и късмет
Аватар
gadnia_metal

2000 Volvo V70
Клубна Карта №: 00059

Мнениеот massacre на Пон Дек 08, 2008 11:12 pm

Привет отново, с малко закъснение, че тези дни ми е малко напечено на работа.

Благодаря за коментарите и най-вече - за съветите! Днес не успях нищо да свърша, но се надявам, че утре няма да отлагаме допълнително. Като цяло, звучите обнадеждаващо и се надявам, че няма да се разочаровам сериозно от автомобила.

Относно вида - опитах се да огледам колата максимално подробно, доколкото може да се види на място и в автокъщата и на мен също ми се стори, че е по-скоро запазена. Не видях никакви видими белези да е удряна, разните уплътнения са учудващо здрави и неизносени. Относно музиката - отново ще потърся за changer, но това не е най-важното, в крайна сметка. Със сигурност ще я закарам да я видят на компютър, за съжаление - най-вероятно, след като я платя изцяло. Та... стискайте палци. Ако и при мен даде разход до 7-7,5/100, ще съм повече от доволен - момчетата, които я продават ме стреснаха с малко по-големи цифри (9-11/100 смесено). Странно ми е, че има два ангренажни ремъка, но - каквото е необходимо. Това, което отбеляза Ицо е резонно и не ми хрумна на място, но ще поразпитам, макар и малко да се съмнявам, че ще разбера истината. Мъничко ме притеснява, да не е "наводнявана", че съм чувал, че от Италия внасяли доста такива автомобили. Но, ако е така, чак да претапицират с кожа - малко странно. И скъпо. :) В крайна сметка, ако технически колата е добра - не е толкова страшно. Може пък някой да има ненужен волан, който да ми пасне цветово. ;)

iasku, казваш - да се подгрее хубаво. Това, което направих аз, е, да я оставя на контакт, докато изгасне лампата (за ABS - всъщност, защо тя?!), след това - паля. Струва ми се, че първия път дадох газ по навик и е възможно да съм я задавил. Или, както казвате - да не е читаво горивото.

И накрая, относно настройката на паленето - какво би следвало да гледам и може ли това да се случи на място или ще трябва да я карам в сервиз?

Момчета, благодаря отново за мненията и съветите! Един човек ми се обади на Skype, но май се разминаваме. През деня ми е малко трудно да съм пред компютъра, че тичам насам-натам. По-скоро звучите оптимистично и силно се надявам, че ще мога да ви посетя на някоя сбирка, с хубав и безпроблемно движещ се автомобил! :)
Аватар
massacre

Мнениеот MichaelLeRoi на Пон Дек 08, 2008 11:42 pm

То разхода си зависи от тежеста на крака... колата има инфоцентър и дава данни за средн разход, моментен и средна скорост, пълниш резервоара и зануляваш, покарваш доста и допълваш резервоара и гледаш ко пише на инфото и правиш сравнение. За волана да каже, че при тия модели май няма бежов волан (така мисля), ама не съм сигурен.
Аватар
MichaelLeRoi
Модератор

1999 Volvo V70
Клубна Карта №: 00057

Мнениеот iasku на Вто Дек 09, 2008 11:44 am

За градско обаче имай предвид, че не може много да вярваш на борд компютъра или поне докато не навъртиш повечко километри.. Иначе ако чакаш повечко по светофари за 10-на километра Софийско, може и над 15 да ти покаже ;) Най-сигурно си е сам да си засечеш с колко литра какво си минал, сега като е зима може да сипваш и по-качествено гориво.
Иначе за подгряването - не гледай индикацията на ABS - има индикация за подгряващите свещи - прилича на пружина, след като тя изгасне може да изчакаш още няколко секунди ако е студено (мисля, че свещите могат да подгряват още 15 секунди след като тя изгасне - като спрат ще чуеш леко изпукване). Възможно е и самите свещи да не са наред:
viewtopic.php?f=26&t=1250
2000 V40 1.9TD 115HP
Аватар
iasku

2001 Volvo V40
Клубна Карта №: 00298

Мнениеот ico850 на Вто Дек 09, 2008 8:21 pm

На този двигател свещите не подгряват ако температурата не е под 5 градуса (май беше). А за волана аз съм виждал няколко със светъл салон и волана е беше все в същия цвят, конкретно при тази кола не знам как е, но ако се огледа внимателно може и да се познае дали има някакво претапицирване :roll: :roll: :roll:
Аватар
ico850

Клубна Карта №: 118

Мнениеот paralaks на Съб Дек 13, 2008 1:38 am

massakre,
преди да платиш изцяло автомобила трябва да се увериш в пробега
1.това не е обичайния пробег на такъв автомобил / обичайният е около 220000/
2.ако е въртян километража то вероятноста скоро да си за подмяна на DIM т.е табло е 85% около 1300лв.

предвиди и смяна на маслото в скоростите -300лв
наведи се отпред на автомобила и виж втулките на предните носачи - 400лв
на канал освен друго виж добре за луфт в рейката че цената е малко над 2000лв
подаването на газ при палене води към вероятен проблем в дебитомера - 800лв,дюзи или помпа
чейнджъра е опция - зависи кой как е поръчал автомобила

Най-добре към покупната цена предвиди още 3000лв за да си наясно за колко я купуваш.
Щом ти харесва - успех
paralaks

Мнениеот unicata на Съб Дек 13, 2008 7:37 pm

Привет и от мен, аз имах S70 дизел и също бях много доволен от нея, ама я ударих лошо, сега съм с бензинка, но това е друга тема. По въпроса с разхода ще ти кажа че на мен ми даваше по 8.5-9 на градско в София, но аз рядко я забивах в големите задръствания. На дълго мидаваше по 7-7.5 но не съм падал под 160(скороста не се усеща ;-)).
Не мога да отворя сайта но видях че става дума за бежов салон, и мое такъв кожен но волана с еърбега е сив.
За мортисьорите не мога да кажа нищо трябва да ги видя, пък и ако гумата е ниска значи че пружините са изпуснали а не амортисьорите.
Копчето за огледалата може и да е малък проблем(нагорели клеми или нещо подобно), но може и да е за смяна.
Това с паленето трябва да се провери, ние имаме KTS и можем да го тестваме, но все пак тряббва на място, никой майстор няма да каже какво му е само по това какво му е написал някой.
Музиката е много добра, незнам с каква е тази кола, но моята е с вграден 3 дисков ченджър, модела беше SC-900 ако не се лъжа.
По въпроса с гледането може при нас да я погледнеш, правим компютърна диагностика, а също така на двигател и ходова част.
За консумативите да знаеш че не са евтини, 5 ролки средно по 90 лева, два ремъка, водна помпа(закачена е за ангренажа и е желателно да се смени). филтри и масло, каквито си вземеш.
Още нещо, тоя двигател дори да е с връщан километраж ако е поддържан като хората спокойно може да изкара 500 000км.
Успех с покупката и кажи какво е станало. Това е един страхотен автомобил.
Аватар
unicata

Мнениеот massacre на Нед Авг 23, 2009 7:16 pm

Привет на всички!

Аз бая невъзпитано изчезнах, след като си зададох въпроса, но макар и с голямо закъснение искам да благодаря на всички, които помогнаха.

Уви, отново се нуждая от малко помощ и насоки: баш в най-големите жеги и в средата на основен ремонт, "степените за парното" се скапаха. Цитирам дословно думите на техника, който прави колата. Вече пети ден не успявам да намеря въпросните степени, а ме уплашиха, че нови идват само с поръчка и срещу "поне 700-800 лева", което ми се струват много пари за такова нещо. Тъпото е, че без такива, компресора на климатроника работи, сменя само топло и студено, но не мисля, че отговаря на градусите, които съм посочил, а освен това, перката работи на максимални обороти и изобщо не се изключва, дори копчето да е на OFF. Дам ли контакт - започва да духа с всички сили. Вероятно в следствие на това, бушона за климатроника гори периодично, но по-страшното е, че май може да изгорят и други неща.

Та, молбата ми е, ако можете да ме насочите къде бих могъл да намеря въпросните "степени за парно", втора ръка, по възможност с гаранция и какво би ми струвало това? В София съм.

Благодаря предварително!
Аватар
massacre

Мнениеот Dumfree на Нед Авг 23, 2009 7:45 pm

То хубаво са се скапали степените, ама то малко степени тук няма - регулира се плавно, имаш компютърен модул за климатроника който ти е на централната конзола, който подава сигнал към управленеито на мотора на климатроника, което се намира зад жабката и е пъхнато в въздуховодода до мотора на перката на парното и от него стърчат жици за управлението и тези за дето ходят към самия мотор. Та компа на климатроника подава сигнал на това чудо и то регулира скоростта и трябва да се уточни кое не работи като хората - от централната ли конзола идва грешен сигнал или модула за управлението на мотора прави каквото си иска.
Аватар
Dumfree

Мнениеот Tisho на Нед Авг 23, 2009 8:45 pm

massacre написа: Уви, отново се нуждая от малко помощ и насоки: баш в най-големите жеги и в средата на основен ремонт, "степените за парното" се скапаха. Цитирам дословно думите на техника, който прави колата. Вече пети ден не успявам да намеря въпросните степени, а ме уплашиха, че нови идват само с поръчка и срещу "поне 700-800 лева", което ми се струват много пари за такова нещо. Тъпото е, че без такива, компресора на климатроника работи, сменя само топло и студено, но не мисля, че отговаря на градусите, които съм посочил, а освен това, перката работи на максимални обороти и изобщо не се изключва, дори копчето да е на OFF. Дам ли контакт - започва да духа с всички сили. Вероятно в следствие на това, бушона за климатроника гори периодично, но по-страшното е, че май може да изгорят и други неща.

Проблема е в електрониката управляваща климатроника. Доста сложна е и е изградена с процесор производство на Моторола (HC12). Mоже да се оправи.

massacre написа:Та, молбата ми е, ако можете да ме насочите къде бих могъл да намеря въпросните "степени за парно", втора ръка, по възможност с гаранция и какво би ми струвало това? В София съм.

Тук има една малка изненада... :roll: Втора употреба модул не може да се монтира на друга кола (говоря за по новите Волва каквото е и твоето) защото модула се програмира към колата, и програмиран вече веднъж не може да се препрограмира към друга кола( била тя дори и същия модел, модификация и година). А нов в МП е златен... :?
А е възможно и управлението на мотора за вентилатора да се е скапало. Което пак е ремонтируемо и ако командите не му се подават през CAN шината на автомобила със сигурност може да се сложи такова от друга кола.
:roll: Пиши ми на лично, мога да помогна с ремонта на модула. :roll:
Аватар
Tisho

1999 Volvo S80
Клубна Карта №: 00277

Следваща

Назад към Малко по-новите серии S/V/Cxx на Volvo