The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Няколко въпроса за "новото" ми S60 T5

#1
Здравейте колеги!
Днес станах собственик на S60 T5 2003г. Колата много ми харесва, но има няколко проблема, за които искам помощ:

1. Заварих автомобила паркиран на един тротоар, естествено след кофти снеговалежа последните няколко дни, цялата кола беше затрупана със сняг и около нея имаше наваляло около 4 пръста (10-тина см) сняг. При опита ми да я изкарам от паркомястото, колата боксуваше в снега и всеки мой опит за игра с волан/съединител бе неуспешен. Колата е с гуми семперит 235/45R17, приблизително 4-5мм грайфер. По-късно отново забелязах, че колата се държи УЖАСНО на леко утъпкан сняг. Възможно ли е да има проблем с DSTC-то, което би трябвало да помага в такава ситуация или просто проблема е в гумите?

2. След като вече бях прехвърлил и платил колата, на връщане през Ришки проход забелязах, че при малко по-агресивна употреба на спирачки колата завива на ляво. Confusedhock: Сякаш само от едната страна хващат спирачките? В докуентите на колата има някакъв "протокол от измерването на автомобила" (предполагам е реглаж на окачването) [Image: IMG_20160106_004126.jpg] , и тук предишният собственик на автомобила ми обясни, че стойностите в червено били настроени така, за да може колата да има по-голям радиус на завиване :lol: :?: Проверих гумите, бяха с приблизително еднакво налягане. Това ли е проблема и ако да, какво е решението му?

3. За какво служи бутонът с автомобил и три дъгички над него (пред скоростния лост), както и червеното триъгълно и жълтото кръгло копче на ключа?

4. Възможно ли е на T5 да се сложат джанти 16" или ще опират в дисковете? Винаги съм си мислел, че зимата е по-добре с по-тясна гума? пък иразликата в цените на гуми 16" и 17" не е малка Smile

5. Препоръчайте ми газов инджекцион и кадърен сервиз за Т5?

6. От къде да си намеря оригинални предни бежови гумени стелки? Big Grin

Извинявам се, че досаждам толкова много, но имам чувството, че сега започват да изникват въпроси по новата ми покупка Big Grin
Reply

#2
keranski Wrote:1. ....При опита ми да я изкарам от паркомястото, колата боксуваше в снега и всеки мой опит за игра с волан/съединител бе неуспешен. Колата е с гуми семперит 235/45R17, приблизително 4-5мм грайфер. По-късно отново забелязах, че колата се държи УЖАСНО на леко утъпкан сняг. Възможно ли е да има проблем с DSTC-то, което би трябвало да помага в такава ситуация или просто проблема е в гумите?
Това не го казвай повече, че ще ни замине на кино гордостта за шведските снежни тупалки Smile
keranski Wrote:2. След като вече бях прехвърлил и платил колата, на връщане през Ришки проход забелязах, че при малко по-агресивна употреба на спирачки колата завива на ляво. Confusedhock: Сякаш само от едната страна хващат спирачките? В докуентите на колата има някакъв "протокол от измерването на автомобила" (предполагам е реглаж на окачването) [Image: IMG_20160106_004126.jpg] , и тук предишният собственик на автомобила ми обясни, че стойностите в червено били настроени така, за да може колата да има по-голям радиус на завиване :lol: :?: Проверих гумите, бяха с приблизително еднакво налягане. Това ли е проблема и ако да, какво е решението му?
Сработва ли ABS-а? Ако да нямам обяснение как го прави...
keranski Wrote:3. За какво служи бутонът с автомобил и три дъгички над него (пред скоростния лост), както и червеното триъгълно и жълтото кръгло копче на ключа?
Това е включване/изключване на обемен датчик при условие че имаш фабрична аларма
keranski Wrote:4. Възможно ли е на T5 да се сложат джанти 16" или ще опират в дисковете? Винаги съм си мислел, че зимата е по-добре с по-тясна гума? пък иразликата в цените на гуми 16" и 17" не е малка Smile
Мисля, че няма да имаш проблеми с 16, до колкото знам спирачните апарати няма да ти опрат ... поне на D5 е така
The Easy Driver
MOSKVICH 426 combi - 1968 - ex
SEAT TOLEDO/1.6 m.i - 1993 - ex
VOLVO S40/1.8 i - 1996 - ex
VOLVO V70 D5 - 2003 - ex
VOLVO S80 V8 - 2006 - now
Reply

#3
Колега, не пишеш гумите зимни или летни са. Ако са летни не ме изненадва поведението на колата. Грайфер 4-5 мм не е голям, а с тази ширина на гумите, ако са летни си е жив хазарт да се движиш. Дори и да са зимни, погледни ДОТ-а им, кога са произведени. Ако са на повече от 4 години направо ги отписвай, не стават за зимата. Моята кола е дизел и с добри зимни гуми съм излизал безпроблемно не от 5, а от 10 см неутъпкан сняг без да се включват каквито и да било системи, но ширината им е 205/55/16. Не мисля, че гума с този размер ще опира където и да е било. Доколкото имам представа от подобни протоколи, този показва данни по геометрията на мостовете, но не виждам данни за разпределение на спирачно усилие. Ако имаш задържане на спирачен апарат е нормално да тегли при спиране, т.е. хубаво е да сервизираш апаратите, по възможност да смениш и накладките. Това го казвам от опит, защото имах подобна случка през есента.
Reply

#4
Здравей колега,
на колата могат да се сложат 16-цолови джанти, но трябва предните спирачни дискове да са с подходящ размер. Доколкото знам има различни размери дискове за различните размери джанти - 15, 16 и 17. Моята кола е с комплект за 16 цола и лятото карам със 17-цолови джанти, зимата - с 16 цола. Размерите на гумите са написани от вътрешната страна на капачката на резервоара и са както следва:
225/45/17
215/55/16 или 205/55/16
съответно има и за 15 и 18 цола.
Протокола, който си показал е от реглаж на окачването, но би трябвало всички стойности вдясно (след реглажа) да са в зелено. Ако колата тегли в една посока е хубаво да се проверят спирачките на стенд, за да се види как работят отделните апарати.
За стелките - предполагам че няма да искаш оригинални, защото са над 400лв по спомен. Има един магазин - stelki.bg, в София и в Бургас имат офиси - купувал съм от тях и мокетни и гумени, качеството е прилично. В сайта им пише, че имат и бежови, трябва да се провери.
Reply

#5
andryuha Wrote:За стелките - предполагам че няма да искаш оригинални, защото са над 400лв по спомен. Има един магазин - stelki.bg, в София и в Бургас имат офиси - купувал съм от тях и мокетни и гумени, качеството е прилично. В сайта им пише, че имат и бежови, трябва да се провери.


Има в e-bay, но трябва да се внимава да не се купи за кола с десен волан, че са различни предните стелки.
Reply

#6
Прегледах гумите, стар дот са, зимни - с една дума търся нови Big Grin Днес реших да си проверя налягането в гумите на професионален компресор (разбирайте сервиз за гуми, а не простотиите по бензиностанциите) и се оказа, че всички са били меки, едната дори беше на 1.5 бара. Напомпихме ги - колата се държи идеално при спиране. За стелки най-вероятно ще прегледам по моргите - все някъде ще има Big Grin
Възникна нов проблем - капачката на резервоара не се заключва. Видях, че има две болчета около нея, лесно ли се сваля и лесно ли се намира такова нещо работещо? Нали по принцип трябва да е свързана към централното?
Reply

#7
Капачката на резервоара се заключва между 10 и 15 минути след заключване на автомобила. Т.е. ако очакваш веднага с натискането на копчето да се заключва - това не става.
Двете винтчета, които държат механизма са отвън, но достъпът до самия механизъм е отвътре - трябва да се отвори облицовката и да се свали. Самият механизъм е една проста зъбна предавка, изцяло от пластмаса. Ако моторчето работи, останалото може просто да се почисти и смаже с подходяща грес. Пак казвам - при отключване се отваря веднага, но при заключване - със закъснение.
Reply

#8
Мерси колега, утре сутринта ще проверя дали е заключена. И още един въпрос. Има ли начин да се направи така, че огледалата да се прибират автоматично при заключване на аавтомобила?
Reply

#9
Ако в огледалата има моторчета, които да ги прибират (не всички имат), то това е настройка, която предполагам трябва да се направи софтуерно. Мисля, че има и разни модули, които съдържат тази и други комфортни екстри, но аз не съм достатъчно запознат - нека други колеги да кажат.
Reply

#10
Аз се точа на този модул и при първа възможност ще сложа на 70ката.
<!-- m --><a class="postlink" href="https://youtu.be/GQkFGLpjsDQ">https://youtu.be/GQkFGLpjsDQ</a><!-- m -->
XC70 T6    MY12 - (2021 -   )
XC70 D3    MY12 - (2019-2021)
V70   D5    MY05 - (2015-2019)
V70   2.5D MY00 - (2011-2015)
V40   2.0   MY98 - (2008-2011)
460   1.8   MY90 - (2005-2008)
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)