The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Главоболия с бившата

#1
Здравейте.
През 1999-2000г закупих МПС, което в последствие през 2001г. продадох на мой приятел. Дадох му я с "генерално" пълномощно с уговорката, ако го продава, да не го дава с пълномощно, а с прехвърляне. Да да, ама не! В момента нямам връзка нито с тоя мой "приятел", нито с владетеля на МПС-то. Автомобила е стар и не вярвам да е в движение. Накратко - не разполагам с никакъв документ за нищо. Само писмо за дължими данъци, които ми праща общината от 2 години насам.
Въпросите ми са какво да правя от тук нататък? Как да махна тоя автомобил от главата си? За кои години мога да искам данъците за МПС-то да бъдат погасени по давност и отписани?
сигурен съм, че в моето положение са не един-двама, които поради една или друга причина са си го набили по тоя начин. Ако някой има опит в сферата да не се свени, а да сподели проблема как да се реши.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква
Reply

#2
Гавраилов, аз тая 40-ка си я спомням като добре поддържан автомобил, не зная защо се опасяваш че не е в движение. Освен да я обявиш за открадната няма какво друго да направиш, или при някой познат полицай, да ти намери адреса на този на който си я подарил и от там да разнищиш драмата!
<!-- m --><a class="postlink" href="http://ivailovgrad.com/" onclick="window.open(this.href);return false;">http://ivailovgrad.com/</a><!-- m -->
ASS, GAS OR GRAS - NOBODY DRIVES FOR FREE
VOLVO 850 2,0 20V 143HP - Ръбчо
VOLVO 940 D24TIC 122HP - Red Devill
VOLVO 480 B18FT   120HP - Жабчо
Reply

#3
Честито, имаш си данъци за плащане. Е не всичките, но за едни 5 години назад... Давностния переод има едни врътки, с които могат и всичко да те накарат да платиш. :roll:
Reply

#4
Как само с пълномощно бе човек...?! Confusedhock:
Отиди в КАТ, извади си дубликат на талона на колата, намери познат във фирма за изкупуване на автомобили за скрап, да ти издаде документ.
Само че в случая, ще ти трябват номерата да ги върнеш в КАТ, да го еВа...
Или я обяви за открадната... За данъците не.знам каква е врътката...
TO DARE IS TO DO

Volvo XC90, D5 240 hp, R-Design, Polestar, 04.2017
Volvo 960, 2.9i 204 hp, GLE, AT, 10.1992
Reply

#5
Имах такова главоболие на главата си. Моята я дадох с предварителен договор, после ме търсиха на няколко пъти за ПТП-та, накрая колата се озова смачкана за пореден път в някакъв сервиз и човека направо свалил номерата и ги занесъл в КАТ. С малко обикаляне насам-натам я разкарах от главата си, но данъците ги платих. Между другото давност за данъци не ги ли направиха 7 години?!
V40 2000г. 95кс Габрово
Reply

#6
Давността е 5г. или в случая от 2012-13 насам си плащаш данъците само, че при условие данъчните да не са предприемали никакви действия са събирането им през този период.Най-сиурно отиваш в данъчното и казваш, че искаш да подадеш заявление за отпадане на данъците по давност. За последните 5г. си ги плащаш. Направи го максимално скоро, защото миналия месец минах по този път и казаха, че след две седмици щели да ги дават длъжниците на чси и тогава става дебело вече. Ако помниш при кой нотариус сте правили пълномощното отиваш при него и той му праща призовка, за прекратяване на пълномощното с някакъв срок да се яви с колата. Ако не се яви се завежда дело за " обсебване" в районната прокуратура, щото ако я обявиш за открадната носиш отговорност за неверни показания, а това е друго.
Reply

#7
Благодаря за съветите Като има развитие по въпроса ще пиша.

Пишах и в адвокатския форум <!-- m --><a class="postlink" href="https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php?f=3&t=64720&p=591522#p591522">https://www.lex.bg/forum/viewtopic.php? ... 22#p591522</a><!-- m -->
На който му е интересно да фърли едно око.
Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква
Reply

#8
На мен ми е много интересно определено, така че ще следя темата. Доста хора са изгорели така имено в ония години, а като чели държавата има някаква изгода (данъци) и много лесно би могла да реши проблема но не иска. За какво са им в кат шибаните номера, в рамки на стената ли си ги слагат? Ти си собственик, отиваш с лична карта и бракуваш колата и като го хванат оня дето я кара той да му мисли.
Reply

#9
teodorpc Wrote:За какво са им в кат шибаните номера, в рамки на стената ли си ги слагат? Ти си собственик, отиваш с лична карта и бракуваш колата и като го хванат оня дето я кара той да му мисли.
Първо - номерата трябва да се върнат, щото с тях може да се злоупотреби или да се извърши престъпление, като се поставят на друг автомобил - най-малкото е крадене на гориво от бензиностанция. Маса коли са изнесени извън България с крадени номера... Особено ако са същата марка и модел е още по-лесно. Затова се и крадат номера...
Второ - да не забравяме, че приятеля има пълномощно, и то генерално! Демек, може всичко да прави с колата, дори и да я продаде! Как ще отиде да я обяви за открадната, като приятеля му ако го хванат ще извади пълномощното и полицията отива на майната си! Човека си е напълно изряден юридически...
ПП. Моите съвети по-напред направо са за коша...
Като бракува колата трябва задължително да върне номерата в КАТ, барабар с протокола от фирмата за скрап!
TO DARE IS TO DO

Volvo XC90, D5 240 hp, R-Design, Polestar, 04.2017
Volvo 960, 2.9i 204 hp, GLE, AT, 10.1992
Reply

#10
Номера всеки може да открадне особено сега, когато вече няма пломби на задния. Това е просто парче ламарина която стои денонощно безпризорно на паркинга. Пълномощното има максимален срок 10г. И в случая е изтекло отдавна, а и той няма да я обявява за открадната, просто ако имаше възможност да я спре от движение или да я бракува за да не се трупат данъци. За съжаление и спирането от движение не отменя данъка, нищо, че колата очевидно не се ползва, все пак я притежаваш и трябва да й плащаш данък. Така или иначе кашата е голяма и аз от толкова ровене в нета не попаднах на един законово решен казус. В някои случаи с някакви познати хората издирват сами лицата и някак си се оправят, но масово хората си плащат данъците за колите фантоми до живот, а този факт сам по себе си говори за куцата законодателна и съдебна система, която дава възможност да се упълномощяват лица без да има ясни мерки след злоупотреба, как да се процедира.
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)