The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
миризма в купето

#1
Здравейте колеги,от няколко дена имам миризма в купето и не знам от къде идва. Според мен е от духалките,като се влезне в колата и мирише на доста застояло и неприятно,какво да предприемам?
волво S40 2000г,1.8 ,122 коня
Reply

#2
Здравей, предполагам ти се е разсмърдял климатика. Можеш да си вземеш спрей за почистване. 25-30лв са читавите, които наистина вършат работа. Слагаш го между седалките, климатика и вентилатора на макс с отворени всички духалки и включена рециркулация да върти само вътре в купето. Така 15-20 минути със затворени прозорци, после проветряваш и готово. При мен имаше ефект, НО човека който ми поддържа климатика каза, че ефекта ще е временен. От конденза на студения въздух се развивали някви плесени и от там идвала миризмата. Като превантивна мярка ми каза:
-Ако караш на климатик, последните 5-10 минути преди да стигнеш го спираш и пускаш вентилатора на топло да изсуши конденза преди да изгасиш колата.

Нещо, което няма как да стане ако навън е 35 градуса, ама това е друга тема Smile

Продават и някакви пяни за същата работа но според него спрея е по-добрия вариант. А най добре е основно чистене на изпарител и въздуховоди ама не знам кой би се вкарал в тоя филм :lol: Поздрави
Reply

#3
И на мен ми казаха ,че най-веротно е от климатика и може би найстина идва от там миризмата,защото както ти казваш,мирише си на плесен както се казваSad ...,а за последните 10-15 мин май найстина ще е трудна процедураSmile Ами май и аз ще пробвам със спрея,а то ще мирише ако включвам климатроника,а по принцип зимата аз рядко го ползвам,макар че съм чувал че е добре да се включва и тогаваSmile
волво S40 2000г,1.8 ,122 коня
Reply

#4
stifunkata Wrote:Здравей, предполагам ти се е разсмърдял климатика. Можеш да си вземеш спрей за почистване. 25-30лв са читавите, които наистина вършат работа. Слагаш го между седалките, климатика и вентилатора на макс с отворени всички духалки и включена рециркулация да върти само вътре в купето. Така 15-20 минути със затворени прозорци, после проветряваш и готово. При мен имаше ефект, НО човека който ми поддържа климатика каза, че ефекта ще е временен. От конденза на студения въздух се развивали някви плесени и от там идвала миризмата. Като превантивна мярка ми каза:
-Ако караш на климатик, последните 5-10 минути преди да стигнеш го спираш и пускаш вентилатора на топло да изсуши конденза преди да изгасиш колата.

Нещо, което няма как да стане ако навън е 35 градуса, ама това е друга тема Smile

Продават и някакви пяни за същата работа но според него спрея е по-добрия вариант. А най добре е основно чистене на изпарител и въздуховоди ама не знам кой би се вкарал в тоя филм :lol: Поздрави
Правилно ти е казал майстора, за гасенето на климатика. При по-новите модели или по скоро при по-високият клас това си го има. Като си загася колата климатика вътре се пуска и изушава тръбите сам, но профилактиката от време на време, си е задължителна Wink
V90 97 200hp
S60 AWD 15 249hp
144 70 82hp
--------------------
     EX
V70AWD 97 193hp
S80 07 200hp
S70 97 140hp
V40 96 115hp
940 95 155hp
S80 06 170hp
940 95 122hp
Reply

#5
Смени и филтър купе.
Reply

#6
spas aleksov Wrote:Здравейте колеги,от няколко дена имам миризма в купето и не знам от къде идва. Според мен е от духалките,като се влезне в колата и мирише на доста застояло и неприятно,какво да предприемам?
Здравей, колега!
Както вече са ти отговорили - миризмата идва от въздуховодите, вследствие на използване на климатика - от влагата развива плесен.
Аз лично какво правех, докато не инсталирах "After Blow Appl." в Мото-Пфое (това е функцията, за която Тигъра говори - вкл. вентилатора след 5 мин. от загасяне на колата и подсушава всичко):
1. Винаги сменях поленов филтър преди лятото, т.е. преди да започна да използвам всекидневно климатик.
2. Всяка година, преди смяна на филтъра, почиствах системата с посочените спрейове - аз лично съм доволен от тези, които се впръскват в отворите и питата.
3. Редовно изключвам климатика няколко минути преди да загася колата и духалката на max. с отворени клапи (за съжаление жена ми е над нещата и това за нея е изкл. затруднение, явно затова са създали "after blow appl." :mrgreen: ).

Вече с това приложение за управление на климатика (за Р2 след 2005 год.) не ми се налага да мириша поровете в колата, но манипулациите по т.1 и т.2 си ги изпълнявам в този ред - преди сезона. Обикновено миризмата се засилва когато филтърът се замърси, а отделно преди сезона е добре да е нов, защото редовно климатроникът затваря клапата и се диша един и същ въздух. Друго, което съм забелязъл е, че когато поленовият е от типа "обикновен", много по-често и силна е миризмата, явно с активният въглен поема голяма част от мръсотията и не случайно е по-скъп.

Поздрави!
BG VOLVO Member #00409
Reply

#7
Филтъра е сравнително нов,на 2 месеца,знам че доста бързо се замърсява,аз го свалям,почиствам и пак го слагам. На 6месеца го сменям,тоест 2 пъти в годината. За този с активния филтър,казват че доста бързо се запушва и затова си взимам обикновен. Досега от 4г както имам колата,не съм имал проблем с миизмата,но се появи преди няколко дни. А дали е възможно под кората на въздуховода да се е насъбрало плесен,листа и т.н и това да има пръст в цялата история. Не знам къде е тази клапа,предполагам под чистачките е някъдеSmile
волво S40 2000г,1.8 ,122 коня
Reply

#8
И аз имам същия проблем. Три години без миризми и миналия ден - смрад. Ползвам климатика рядко, но така може да е по-зле. Ще сменя филтъра и ще ви бъда благодарен да ми кажете откъде да си купя спрей. Днес ходих при един майстор, каза, че разглобяването и почистването на системата ще струва 150 лева. Бих ги дал, ако се оправя работата завинаги, но не е така.
Някакви съвети?
Reply

#9
tortomanin Wrote:И аз имам същия проблем. Три години без миризми и миналия ден - смрад. Ползвам климатика рядко, но така може да е по-зле. Ще сменя филтъра и ще ви бъда благодарен да ми кажете откъде да си купя спрей. Днес ходих при един майстор, каза, че разглобяването и почистването на системата ще струва 150 лева. Бих ги дал, ако се оправя работата завинаги, но не е така.
Някакви съвети?

Разходка до Стара Загора да ударим по една Безалкохолна Загорка ще ти излезе по-евтино. Wink
Утре ще потърся телефона на един Заралийски фен който се занимава с автоклиматици и ще ти се обадя.
1983 Volvo 244, B200E - carb., manual M46, 121hp., 158Nm.- Аврора
1999 Volvo S80, B5204T4, manual M56, 180hp., 240Nm - Албиноса
R.I.P. Холандецо
Неам нерви,за тва карам Волво! :-)
Reply

#10
Това със Загорката е добра идея.
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)