The following warnings occurred:
Warning [2] Undefined property: MyLanguage::$thread_modes - Line: 58 - File: showthread.php(1621) : eval()'d code PHP 8.2.4 (FreeBSD)
File Line Function
/inc/class_error.php 153 errorHandler->error
/showthread.php(1621) : eval()'d code 58 errorHandler->error_callback
/showthread.php 1621 eval



 
Not a member yet? Why not Sign up today
Create an account  

Thread Rating:
  • 0 Vote(s) - 0 Average
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
На скоростомера ли да вярвам или на GPS-а ?

#21
NeFto Wrote:GPS-приемникът е устройство, което може само и единствено, използвайки приетия от спътниците сигнал да определи координатите на автомобила ти. Той прави това през определен интервал от време. След това компютърът, който е част от GPS-системата ти, използвайки тези координати прави различни изчисления и ти показва скорост, изминат път, траектория и т.н. От това следва, че изчислената траектория на движение е някаква апроксимирана с начупена линия, като изчислената скорост на движение е на база разстоянието изминато по права линия между две отчетени координати. Така, че на екрана няма как да виждаш реалната скорост, с която се движиш, а някаква приблизителна.
Така е ... "някаква приблизителна" но е доста близка.. особено на прав участък каквито има доста по магистралите.
Моят опит с гпс-а показва че на прав и на крив участък разликата изразена в проценти е почти винаги еднаква.
Моментната скорост (това което би трябвало да показва скоростомера) е v=dS/dt а средната скорост е V=delta S / delta t. Колкото по-малко е delta t толкова повече се доближава до dt и показанието е по-близо до моментната скорост. Семплирането при GPS-ите е не по-рядко от 1 семпъл на секунда което за прав участък си е напълно достатъчно да имаш достатъчно точно показание за моментна скорост. Можем да изчислим и какъв трябва да е завоят по който се движиш за да има разлика м/у GPS и скоростомер от порядъка 5-10%. Тогава ще се докаже и че е невъзможно да се движиш по тази крива с дадената скорост без да изхвърчиш от пътя.
Преди доста време още в стария форум аз питах за същото - защо скоростомерът ми показва повече? Имаше подобна дискусия.
Правил съм си доста опити още преди да си взема GPS-a. Следях километричните табели на магистралата и километража ми (километража а не скоростомера) за около 50 км растояние разликата беше не повече от 0.5км т.е. проблемът не беше в гумите... километражът си ми беше абсолютно точен и въпреки всичко скоростомера ми показваше с около 10% повече... (засичано за същото растояние с хронометър и при постоянна скорост 120км/ч) Таааа тук пълен отговор даде Калин - всичко е застраховка на автомобилостроителите скоростомерът да не показва по-малко от реалната ти скорост и да има такъв запас че като сложиш по-големи гуми също да не ти показва по-ниска скорост.
Между другото има коли (моя самолет да кажем) при които можеш да си програмираш с какви гуми си и компютърът сам си изчислява корекцията на скоростомера.
Don't tell me there's no hope at all
Together we stand, divided we fall
Reply

#22
Сега като се замислих излезе и още един въпрос - показанието на борд компютъра за средна скорост. Той май показва реалната скорост - някой обръщал ли е внимание?!?! Случвало се е да пътувам Варна-Шумен по магистралата със 120-140 и като излизам от магистралата - компютъра показва средна скорост под 120.
Reply

#23
Имам в40 с 195/55/15, дава ми отклонение 3-4 км от показанията на GPS-а.
Имах и мазда6 с оригиналните си за модела гуми. Там показанията съвпадаха абсолютно точно, независимо от пътя (наклон, завои, скорост)
Reply

#24
Вече имам отговор на по-горния си въпрос и той е:
показанието на инфо-центъра за средна скорост е реално.
Пътувайки в събота, реших да поекспериментирам с показанията на уредите.
Поддържайки постоянна скорост по скоростомер, ресетвах средната скорост на инфо-центъра и сравнявах.
Резултатите бяха следните:
скоростомер _ инфо-център _ GPS
------60 --------------57 ---------- 57
------90 --------------85 -----------85
-----130 -------------123 ---------122

Което означава, че показание на скоростомера ми е завишено с около 5%.
И това е напълно умишлено от страна на производителя, след като показанието на инфо-центъра е реално.

П.П. Гумите са 195/55/15
Reply

#25
А причината GPS-а да не показва реалната скорост е проста - земната повърхност е огъната (триизмерна), докато картата в приемника е плоска, т.е. с две измерения. Т.е. реално изминатият път по кривината на земната повърхност между точка А и точка Б не съответства на дължината на правата линия (по карта) между двете точки. И софтуерът на GPS-а, който получава данните за местонахождението си триизмерно, ги транспонира върху двуизмерната карта и изчислява изминатото разстояние, както и скоростта, с грешка, т.е. винаги с по-малки стойности. Това е необходимият компромис, който производителите на приемниците трябва да направят, за да може моментното местоположение на приемника спрямо координатите на картата да е винаги вярно и точно. Измерването на скорости и пр. екстри (като слушане на MP3) са вторични функции на устройството GPS приемник.
945 Polar 1997
2.0 Turbo B200FT
1986 cc
4 cylinders, 8 valves
Compression ratio: 8.5:1
114 kW (155 PS) @ 5600 RPM
230 Nm @ 3600 RPM
M90 manual gearbox
Reply

#26
@graf_bezuhov - пресмятането на изминатия път от GPS-a няма нищо общо с картата Wink GPS приемника в повечето случай знае и надморската височина (доколко е вярно е отделен въпрос Wink ) и вече зависи как е реализиран алгоритъма за пресмятане. Така, че и двата метода (конвенционален скоростомер и GPS приемник) са достатъчно точни и в същото време достатъчно неточни - просто зависи за какво се ползват. Един от най-точните методи е с 5-то колело специално за измерване. А да не изпадаме в подробности, че реално никога не може да сметнем реалната скорост ами диапазона в който попада, но там вече отиваме в едни други теории Smile : ) Smile
Reply

#27
защо всички карате с 195/55/15 ? моите са по завод 195/6015 или 205/55/15 ? дали на по малките модели наистина им дават по ниски гуми?
По темата същото...Няколко километра разлика между скоростомер и ГПС около 4-5 май май....
Купувам (малката)дясната част от ножа под предната броня на с/в40...
Reply

#28
По малките модели са с нископрофилни гуми. С оригинални гуми 195/55/15 - 3-4км отклонение от GPS. Зимата съм с 185/65/15 - 1:1 с GPS. Формата на земята се взима впредвид в картите иначе разстоянията по GPS няма да са верни. Карал съм София - Мюнхен с GPS и разстоянието по GPS и километраж беше еднакво, скоростта през цялото време бягаше с 3-4 км.

Средната скорост на V40 е пълна боза. Нулирал съм го на магистралата и 10 мин. карам с постояннна скорост 120 км в час. Показа ми 105 км/час средна скорост след 10 мин. Първите няколко минути вървеше 1:1 със скоростта по GPS, а после взе да показва каквото си иска.
------------------------------------------
Volvo V40 1997, 2.0
Reply



Forum Jump:


Users browsing this thread:
1 Guest(s)